Tudomány koronavírus

Koronavírus-vakcina: új mellékhatást fedezhettek fel

MTI/EPA/Bagus Indahono
MTI/EPA/Bagus Indahono

Az már a járvány és az oltakozás idején is ismert volt, hogy nagyon ritka esetben okozhatnak bizonyos mellékhatásokat a koronavírus-vakcinák. Napjainkra azonban a Science magazinban megjelent publikáció szerint a tudósok egyre szélesebb köre is vizsgálatra érdemesnek gondolja azt a feltételezést, mely szerint az oltások bizonyos esetben a hosszú covidhoz hasonló tüneteket okozhatnak.

Az American Association for the Advancement of Science által szerkesztet lapnak nyilatkozó szakemberek szerint a vakcinák mellékhatásai lényegesen ritkábbak és enyhébbek, mint azok a tünetek, amelyeket maga a vírus okoz az oltatlanok körében. Ugyanakkor nagyon ritkán előfordulhat, hogy az oltottak kimerültséget, fejfájást, esetleg szívritmusban, vagy vérkeringésben tapasztalható rendellenességet tapasztalnak, jóval  azután, hogy oltakoztak — teszi hozzá a Portfolio.

Anne Louise Oaklander, a Harvard orvosi iskolájának neurológusa úgy nyilatkozott: egy-két esetben elgondolkodtató, hogy vajon tényleg véletlen egybeesésről van-e szó. A feltételezést erősíti, hogy Karl Lauterbach, Németország egészségügyi minisztere is elismerte, lehet összefüggés a vakcinák és az említett tünetek közt.

Konkrét kutatásokat eddig nem finanszíroztak, amely tudományos módon igazolná ezeket a félelmeket. Harlan Krumholz, a Yale Egyetem kardiológusa szerint azért, mert tartanak tőle, hogy a vakcinatagadó társadalom oltásellenes propagandát csinálna belőle.

A szakember ugyanakkor jelezte, személyesen meg van győződve arról, hogy van valami ezekben a feltételezésekben, és tudományos kötelességének érzi kivizsgálni, hogy van-e valódi összefüggés a hosszú covidra hajazó tünetek és a vakcinák közt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik