Tudomány

Miért támadnak hajókra a kardszárnyú delfinek?

yvonnestewarthenderson / Getty Images
yvonnestewarthenderson / Getty Images

Ahogy a 24.hu is beszámolt róla, egyre gyakrabban támadnak hajókra kardszárnyú delfinek a Gibraltári-szoros közelében. Az esetekről készült videók népszerűek lettek az interneten, és hamar elterjedt az a vélekedés, hogy a viselkedés egy ellenséges fellépés az emberek ellen, akik traumákat okoztak az állatoknak. Egyes szakértők szerint azonban bosszúról szó sincs, teljesen más ok állhat a jelenség hátterében – derül ki a Los Angeles Times cikkéből.

Először 2020 májusban kezdtek beszámolni hajókat rongáló kardszárnyúakról, azóta egyre gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek. Az állatok mindig a kormánylapátot célozzák, majd legtöbbször visszavonulnak, ha sikerült leállítaniuk a járművet, de arra is volt már példa, hogy egészen a kikötőig üldöztek egy jachtot. 2020 óta nagyjából 500 ilyen eset történt, ebből 3 a hajó elsüllyedésével végződött.

Deborah Giles, a Washingtoni Egyetem kutatója úgy véli, ezt a viselkedést nem az emberekkel szembeni ellenségesség váltja ki.

Annak ellenére, hogy a bálnahalászok hosszú évtizedek óta vadásszák a tengeri ragadozókat, a kardszárnyú delfinek sosem mutattak agresszív fellépést az emberekkel szemben, így Giles szerint nehezen elképzelhető, hogy most egy hajó okozta baleset bosszúszomjassá tette volna őket. A történelem során egyetlen olyan bizonyított esetet sem jegyeztek fel, amelyben vadon élő kardszárnyú delfin ember halálát okozta volna – emelte ki a szakértő.

Ezek a tengeri ragadozók rendkívül szociális és játékos állatok, ezért Giles úgy gondolja, azért vonzhatják őket a hajók, mert érdekesnek találják azokat és játszani akarnak velük. Persze, ami számukra játék, az másnak könnyen halálos ítélet lehet.

Dél-Afrika partjainál például a fehér cápákkal, a San Juan-szigeteknél pedig a disznódelfinekkel történő játszadozás vált népszerűvé a kardszárnyú delfinek körében, ez az aktivitás azonban legtöbbször a „játszópajtásnak” kiszemelt állatok pusztulásával végződik.

Kapcsolódó
Videón, ahogy hajóra támadnak a kardszárnyú delfinek
A Gibraltári-szoros közelében egyre több hasonló támadás történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik