Tudomány

Újabb hajóra támadtak a kardszárnyú delfinek

Joel Rogers / Getty Images
Joel Rogers / Getty Images

Kis híján elsüllyesztett egy vitorlást egy csapat kardszárnyú delfin a Gibraltári-szorosnál, majd egészen a kikötőig követték a menekülő járművet – írja a Live Science. Mint lapunk korábban beszámolt róla, 2020 óta egyre gyakrabban támadnak a kardszárnyú delfinek hajókra a térségben. Ezt a viselkedést feltehetőleg egy traumán átesett példány kezdhette el, aki később fajtársait is megtanította rá.

2020 júliusa óta összesen 505 esetről számoltak be, közülük öt alkalom a hajó süllyedésével végződött.

A mostani támadás különbözik a többitől: az állatok általában a járművek kormánylapátját veszik célba, miután ezt tönkretették, elmennek. Ez alkalommal viszont a kormánylapát elpusztítása után is tovább üldözték a hajót, egészen a kikötőig.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy ez egyedi eset volt-e, vagy megváltozott a kardszárnyú delfinek agresszív viselkedése, és mostantól várhatóan mindig hasonlóképpen fognak eljárni.

A jacht legénysége május 24-én, helyi idő szerint 21:30-kor vette észre a ragadozókat, akik nem sokkal később rárontotttak a járműre. Az egyik tengerész beszámolója szerint az állatok erős rohamaitól az egész fedélzet megremegett, és miután szétverték a kormánylapátot, víz kezdett ömleni hajóba.

A szakértők azt tanácsolják a térség hajósainak, készüljenek fel a lehetséges támadásokra, a kormánylapátra erősített tüskék elméletben megfelelő védelmet nyújthatnak a kardszárnyú delfinek ellen.

Kapcsolódó
Hajókat süllyesztenek el kardszárnyú delfinek
Látszólag egymást tanítják arra, hogyan kell megtámadni a hajókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik