Tudomány

Ijesztő, mit produkált a Föld júliusban

Batuhan Toker / Getty Images
Batuhan Toker / Getty Images

Az északi féltekén zajló nyár, a kialakulóban lévő El Niño-jelenség és az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése miatt az elmúlt júliusi hónap lett a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta. Sajnos ez nem nevezhető meglepőnek, de az ugrás mértéke olyan jelentős, amire még az éghajlatkutatók sem számítottak — írja az IFLScience.

Az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának előzetes becslése szerint a hónap globális átlaghőmérséklete 0,32 Celsius-fokkal lesz melegebb, mint az előző rekordhónap, 2019 júniusa. Ez talán nem hangzik soknak, de ha hozzátesszük, hogy a korábbi rekorder mindössze 0,04 fokkal haladta meg az azt megelőző, 2016 júliusában beállított csúcsot, az már ijesztőbb lehet.

A szakértők a globális feljegyzések kezdete óta nem tapasztalak még ilyen ugrást.

C3S/ECMWF

Az Európai Középtávú Időjárás Előrejelző Központ (ECMWF) adatai nem tartalmazzák a hónap utolsó hetét. Emellett fenntartásokra adhat okot, hogy más műszerek és elemzések kissé eltérő számokat adtak ki. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a július messze meghaladta az eddigi rekordot. Ehhez hozzátesz, hogy semmilyen jel nem utal arra, hogy július vége megváltoztatta volna az összképet.

A szélsőséges időjárás, amely júliusban sok millió embert érintett, sajnos az éghajlatváltozás kemény valósága és a jövő előszele

— jelentette ki a Meteorológiai Világszervezet főtitkára, Petteri Taalas professzor. A múlt hónapot megelőzően a feljegyzések kezdete óta egyetlen olyan nap sem volt a világon, amikor az átlaghőmérséklet meghaladta volna a 17 Celsius-fokot. A Maine-i Egyetem klímaelemzői szerint azonban idén júliusban 26 ilyen is volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik