Tudomány

Titokzatos eltűnések történnek ebben a régióban

Patrick J. Endres / Getty Images
Patrick J. Endres / Getty Images

A Bermuda-háromszög régóta foglalkoztatja az embereket, a régióban sok hajó és repülőgép tűnt el az idők során. A jelenségre számos magyarázat született, a nagy számú esethez valószínűleg az is hozzájárul, hogy egy igen forgalmas térségről van szó.

A szakértők többsége ma nem tartja igazán rejtélyesnek a Bermuda-háromszöget, akad azonban egy másik, távolabbi terület, ahol sok, máig megmagyarázatlan eltűnés történt. Ez az Alaszka-háromszög – írja az IFLScience.

A régió egy lazán körülhatárolt terület délen Anchorage és Juneau, valamint az északi parton található Utqiagvik között.

A térségben a becslések alapján az 1970-es évek óta mintegy 20 ezer ember veszett el.

A kifejezetten alacsony népsűrűséget tekintve ez rendkívül magas szám, az egész állam éves átlagát nézve itt kétszeres az eltűnési ráta.

A régióban veszett nyoma 1972 októberében Thomas Hale Boggs és Nick Begich kongresszusi képviselőknek, egy további utasnak, illetve a pilótának, akik egy repülőn tartottak Anchorage-ból Juneau-ba. Sem a holttesteket, sem a gépet nem találták meg az átfogó keresés dacára. Az eset kapcsán több összeesküvés-elmélet is született, mivel Boggs tagja volt annak a bizottságnak, amely a Kennedy-gyilkosság ügyében nyomozott. A képviselő a bizottság több meglátásával nem értett egyet.

A hírhedt esetek közé tartozik Gary Frank Sotherdené is, a New York-i kalandor 1976-ban veszett el. Ügyét csak a közelmúltban tudták megoldani.

Az Alaszka-háromszög rejtélyének hátterében valószínűleg éppen az áll, hogy a terület hatalmas, ritkán lakott, a viszonylag érintetlen vadon pedig sok veszélyt rejt, az extrém környezet vadállatok nélkül is embert próbáló. Persze ennél jóval szélsőségesebb magyarázatok is születtek már, olyan is akad, aki szerint földönkívüliek rabolhatják el az itt átkelőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik