Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nem azonosított kritikusan aggályos területeket az emberekre és állatokra, illetve a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozát hatóanyag-szakértői felülvizsgálata során – olvasható az uniós szervezet szerdán közzétett jelentésében.
Tavaly az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) elvégezte a glifozát kockázati értékelését, és arra a következtetésre jutott, hogy az nem felel meg a rákkeltő, mutagén vagy a reprodukcióra káros anyagként besorolás tudományos kritériumainak. Az EFSA a glifozátra vonatkozó uniós kockázatértékeléshez az ECHA veszélyességi besorolását használta fel.
A hivatal tanulmánya szerint a vizsgált kockázatok nem olyan nagyok, hogy továbbiakban meg kellene tiltani a glifozát használatát, viszont felhívta a figyelmet: bizonyos területeken adathiány észlehető. Például nem sikerült teljes mértekben felmérni a glifozátnak a fogyasztók táplálkozására és a vízinövényekre gyakorolt hatásának kockázatait.
A rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni a glifozát biológiai sokféleségre gyakorolt hatásáról sem. A hatóanyag felhasználása során több alkalommal megállapították, hogy a vegyi anyag használata hosszú távon magas kockázatot jelent az emlősökre nézve, az értékelés pontosításához nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok – olvasható a tanulmányban.