Tudomány

A kormány nem tiltja be a jó eséllyel rákkeltő gyomirtót

Hogyan egyeztethető össze a gyermekvállalás ösztönzése a termékenységet bizonyítottan veszélyeztető glifozát használatának támogatásával?

– kérdezte írásban Szél Bernadett Nagy István agrárminisztert.

A független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésében kifejtette, hogy a glifozát gyomirtó szer 2015-ben „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott az ENSZ alá tartozó Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségtől.

„Glifozát: engedély gyilkosságra” feliratú tábla egy tüntetésen a franciaországi Toulouse-ban. Fotó: Alain Pitton/NurPhoto

A kismamák szervezetében is kimutatható glifozát a méhlepény- és embrionális sejtekben apoptózist és nekrózist, más szóval programozott és nem programozott sejthalált válthat ki. Ez pedig összefüggésben lehet a meddőség kialakulásával.

A Magyarországon közel 150 ezer párt érintő meddőség mögött többek között és nagymértékben a táplálékkal naponta magunkhoz vett vegyszerek, például konkrétan a glifozát mennyisége húzódik meg.

Szél Bernadett szerint ezért logikus lépés lenne a kormánytól a glifozát betiltása, ha már a 2018-as évet a családok évének nevezték el, és a családpolitika nagy hangsúlyt kap Orbán Viktorék politikájában.

Ugyanis a termékenységcsökkenés és a mezőgazdasági vegyszerek összefüggését kutatásokkal igazolták. Az ezen vegyszerek használatának következményei közt szerepel nők esetében a policisztás ováriumszindróma (PCOS) valamint az endometriózis gyakoribbá válása, a spontán vetélés, méhen belüli magzati halál és a koraszülés, illetve a nemiség fejlődésének rendellenessége.

A glifozátot tartalmazó szereket gyártó Bayer és Monsanto óriásvállaltok által finanszírozott kutatások azonban valahogy semmilyen káros hatását nem mutatták ki a glifozátnak.

Az Európai Unió – Magyarország szavazataival – 2017-ben megszavazta a rákkeltéssel gyanúsított glifozát gyomirtó szer 5 éves uniós újraengedélyezését, korlátozások nélkül. Viszont vannak országok, ahol az uniós engedélyezés ellenére betiltották a glifozátot: legutóbb idén júliusban az osztrák parlament szavazott nagy többséggel a gyomirtó betiltása mellett.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond az idei AGROmashEXPO és Agrárgépshow szakkiállítás megnyitóján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. január 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar kormány azonban Nagy István válasza szerint nem tervezi ezt. Az agrárminiszter azt írta, hogy az Európai Bizottság nem talál bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a glifozát rákkeltő lenne, ezért is engedélyezte az EU újabb öt évre a gyomirtó szer használatát.

A magyar kormány pedig ebben a kérdésben nem vitatkozik az EU-val, ezért 2022-ig kizárt itthon a glifozát betiltása.

Kiemelt kép: RALF HIRSCHBERGER / DPA / dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik