Tudomány

Ez aggasztja most különösen a magyar fiatalokat

Carol Yepes / Getty Images
Carol Yepes / Getty Images

A Science+ nemzetközi hálózat kutatási adatbázisok másodelemzésével és saját kvalitatív vizsgálattal mérte fel, hogy mit gondolnak a régió fiataljai az országuk legfontosabb problémáinak, illetve hogy miként vélekednek az ukrajnai háború gazdasági és társadalmi következményeiről. A kutatásban az Európai Bizottság által rendszeresen készített Eurobarometer információit használták fel, minden országban ezer főt kérdeztek meg, ami reprezentatív mintának tekinthető. A magyar adatok mellett Bulgária, Csehország, Lengyelország és Románia információit is elemezték.

Az eredmények alapján a térség fiataljai, azaz a 15-34 év közöttiek egyértelműen az árak emelkedését tartották a legnagyobb problémának.

Az infláció mértéke régiószerte magas volt a vizsgált időszakban, 2023 februárja és januárja során, ám a magyar érték 25 százalékkal így is kiugrónak bizonyult.

Dobogós helyen végeztek az általános gazdasági helyzethez és a megélhetéshez kapcsolódó problémák. A háború okozta bizonytalanság is sokakat aggasztott Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban pedig az energiaellátás kérdése is hangsúlyos volt.

Az oktatási rendszer problémáit Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, az egészségügy helyzetét pedig Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában említette meg a fiatalok 10 százaléka. A környezetvédelem és a klímaváltozás a magyar fiatalok 7 százalékát foglalkoztatja különösen, ez nagyjából megfelel a régiós adatoknak. Meglepő módon a bevándorlás kérdése hazánkban és Lengyelországban nem került be a tíz legégetőbb probléma közé, pedig a kormányzati retorika mindkét helyen igyekezett napirenden tartani a kérdést.

Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában voltak a legkevesebben a teljes népességet alapul véve azok, akik úgy nyilatkoztak, hogy az ukrajnai háborúnak számukra nincsenek súlyos pénzügyi következményei. Itthon öt emberből négyet komolyan érintettek a háború gazdasági következményei.

A fókuszcsoportok azt mutatták, hogy a fiatalok többsége idővel elfogadta a háború tényét, egyre kevésbé követték a vonatkozó híreket. Ettől függetlenül azonban a régió összes országában a többség egyetértett azzal, hogy Ukrajna orosz megszállása fenyegetést jelent saját hazája biztonságára, ez az aggodalom különösen erős volt Lengyelországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik