Tudomány

Ezt ne tegyük semmiképp a kánikula idején

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Napok óta tart a forróság, az ország számos pontján pedig már éjszaka sem megy 20 fok alá a hőmérséklet. Ennek apropóján összegyűjtöttük, mire ajánlott figyelni, illetve mik azok az ételek és italok, amiket érdemes fogyasztani.

Az elmúlt napokban rengetegen érezhetik az Európát elérő hőhullám hatásait a saját bőrükön. A déli országokban sorra dőlnek meg a melegrekordok, Szicíliában közel 46 fokot mértek kedden, azonban Magyarországon is szokatlanul magas hőmérséklet uralkodik. Hétfőre virradóan az Országos Meteorológiai Szolgálat Lágymányoson rekordmagas értéket mutatott, a minimum-hőmérséklet egész éjszaka nem ment 24,5 fok alá.

Nem véletlen, hogy az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2023. július 15-én 0 órától 2023. július 19-én éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A szűnni nem akaró hőség komoly terhelést jelent az emberi szervezetre, ami a betonnal borított városi területeken még komolyabb igénybevételt jelent. Ugyanakkor nemcsak a városokban, vidéken, de még a parthoz közeli területeken is nagyon fontos odafigyelni arra, mikor megyünk ki a szabad levegőre, milyen előkészületeket végzünk el ezelőtt, valamint hogy mit eszünk és mit iszunk a tikkasztó hőségben.

Fontos inni, de nem mindegy, mit

A nagy melegben fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre, azonban nagyon nem mindegy, mit iszunk. A Katasztrófavédelem szerint a víz, az ásványvíz, a tea, a szénsavmentes üdítőitalok és a paradicsomlé lehet a legjobb választás, emellett pedig az aludtej, a kefír, a joghurt és a levesek is segíthetnek. Bár sokaknak meglepő lehet, de az izzadás hűti a testet, tehát a forró italok fogyasztása valóban hűsítő lehet.

Mohos Márton / 24.hu

Amit mindenképp kerülni kell, az a kávé, illetve az alkohol tartalmú italok. Emellett a magas koffein és cukortartalmú szénsavas üdítőket is érdemes máskorra tartogatni. Ennek oka, hogy sem a cukor, sem pedig a koffein nem segít a hidratálásban, sőt az utóbbi még vizet is elvon a testtől. A szervezet a finomított cukor feldolgozásához vizet használ fel, ami az ivás és a szomjúság végtelen körforgásához vezet, ha egy meleg napon cukros üdítőt választunk.

A vízkpótlás miatt fontos figyelni arra, hogy meglegyen a napi 2-2,5 liter folyadék a melegben, ha viszont testmozgást, vagy munkát végzünk a melegben, akár 3 literre is növelhetjük ezt a mennyiséget.

Mit együnk a kánikula idején?

Amennyiben a testünk jól működik, a nagy melegben kevésbé kívánjuk a laktató ételeket, a hőségben pedig szervezetünk energiaszükséglete körülbelül 15 százalékkal csökken. Vékony Blanka dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje szerint az izzadással elvesztett ásványai anyagokat és a vizet is pótolni kell, de ezeket nem az emésztőrendszerünket megterhelő fűszeres és zsíros ételekkel kell megtenni.

Ehelyett inkább a szervezetünket kímélő lédús, frissítő és vitamindús gyümölcsökből, zöldségekből készült fogásokat és leveseket kell kipróbálni.Jó megoldást jelenthetnek például a zöldségkrémek, legyen szó akár zöldborsóról, cukkiniről vagy padlizsánról. A grillezés és a bográcsozás sem tiltott a melegben — bár érdemes számolni azzal, hogy a tűz miatt még melegebbnek érezhetjük a környezetet —, azonban jobban járunk, ha a vöröshúsok helyett zöldségeket pirítunk meg a tűzön.

A túl zsíros, fűszeres ételek megemésztése komoly feladat a szervezetünknek, és könnyen alakulhat ki utána puffadás, hasfájás, hányinger.

Amire fokozottan figyelni kell, az az ételek tárolása. Meleg időben az általános alapelveket sokkal szigorúbban be kell tartani: a megfőzött ételeket hűtsük minél hamarabb, és fokozottan ügyeljünk a tojásos, majonézes fogásokkal, és a tejalapú fagylaltokkal is. Fontos az is, hogy ne szakadjon meg a hűtési lánc hosszú időre bevásárláskor sem, vagyis ne hagyjuk sokáig az árut a kocsiban. Ha pedig utazunk, kirándulunk, strandra megyünk, legyünk előrelátók, és vigyünk magunkkal hűtőtáskát.

Mohos Márton / 24.hu

Ezeket érdemes elkerülni a melegben

Természetesen a meleg ellenére sem áll le az élet: zajlik a fesztiválszezon, az emberek sportolnak, és sokan a hőségben is kénytelenek dolgozni, járni az utcákat. Érdemes azonban vigyázni — főleg az időseknek — a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Az NNK ajánlásai szerint éppen ezért 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjunk árnyékba. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A magas testhőmérséklet (40,5 fok fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot.

Megfelelő kezelés hiányában pedig akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

A gyermekes családoknak is ajánlott odafigyelniük néhány apróságra. Éjszaka érdemes szellőztetni a szobákat, ha pedig utcára visszük a gyermeket, csakis árnyékos helyen tegyük azt. Ezt megelőzően adjunk széles karimájú kalapot, és napszemüveget a gyermekre, és kenjük be naptejjel. A legmelegebb órákban semmiképp ne vigyük utcára a kisbabákat, ha pedig vásárolunk, a gyermeket és a kutyát sose hagyjuk bent az autóban,

a nagy melegben ugyanis akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban.

Farkas Norbert / 24.hu

A hőhullámoknak leginkább az idősek az elszenvedői, így a 65 év felettieknek is érdemes néhány tanácsot betartani. A Katasztrófavédelem szerint azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot, azaz a szokásosnál egy literrel többet a forró napokon. A forró napot előnyös lehet sötétített szobában tölteni. A 65 évnél idősebbek, különösen a szívbetegségekben és magas vérnyomás betegségben szenvedők amennyiben egyre több panaszt vagy súlyosbodó tünetet tapasztalnak, azonnal forduljanak orvoshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik