Tudomány

A tudomány szerint nem igaz, hogy az ellentétek vonzzák egymást

ONOKY - Fabrice LEROUGE / Getty Images
ONOKY - Fabrice LEROUGE / Getty Images

A Bostoni Egyetem kutatói nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint hogy megfejtsék, mire van szüksége egy embernek ahhoz, hogy vonzalmat alakítson ki egy másik személy felé – írja az Interesting Engineering.

A témát üzleti szempontból is vizsgáló Charles Chu és csapata megfigyelései szerint a legtöbb esetben a hasonló érdeklődés és a vonzalom mértéke egyenes arányban volt egymással, tehát minél több a közös érdeklődés és/vagy tulajdonság, annál nagyobb lehet a vonzalom.

A szakértők mindezt az esszencialista nézőpontra, azonban belül is az önesszencialista pszichológiára vezetik vissza. Ennek lényege, hogy sokan úgy gondolják, van egy bizonyos belső erő, vagy értékítélet, amely hajtja őket, éppen emiatt pedig feltételezik, hogy másnál is ez történik.

A vonzódás kialakulásához nem feltétlenül kell sok: a legelhanyagolhatóbb azonos érdeklődéstől kezdve az azonos értékrendig bármi elég lehet. Az esszencialista nézőpont szerint ha egy-egy tulajdonságban megegyezünk valakivel, akkor a mélyen gyökerező lényemben is osztoznunk kell

— mondta Chu, hozzátéve, hogy gyakran előfordul olyan is, hogy néhány választás miatt nem kedvelünk valakit, holott lehet, hogy sok más szempontból kompatibilisek lennénk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik