Tudomány

Fordulópontot jelenthet az Alzheimer-kór elleni harcban egy új gyógyszer

Cristina Arias / Cover / Getty Images
Cristina Arias / Cover / Getty Images

A hétfőn publikált kutatási eredmények szerint 35 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kórban szenvedők kognitív hanyatlását az Eli Lilly által feltalált donanemab nevezetű gyógyszer, ezáltal megerősítést nyertek a gyártó által előzetesen közölt adatok egy újabb klinikai teszten, írja a Guardian.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bár világszerte több tízmillió embert sújtó betegség továbbra sem lesz gyógyítható, a gyógyszerrel jelentősen javítható a páciensek életminősége és a betegség lefolyása évekkel is kitolható lehet.

A JAMA című tudományos lapban lehozott kutatás során a kutatók összesen 1736 embert vizsgáltak 60 és 85 éves kor között. Mindannyian az Alzheimer-kór korai stádiumában jártak.

A résztvevők fele havonta infúzión keresztül kapta meg a donanemabot, a többiek pedig placebót kaptak 18 hónapon keresztül. Az eredmények alapján egyértelműen van hatása a gyógyszernek, de fontos kiemelni, hogy csak a betegség korai stádiumában.

A donanemab az Alzheimer-kór kialakulásáért részben felelős, úgynevezett béta-amiloid lerakódásokat távolítja el hatékonyan az agyból.Hasonlóan működik tehát, mint az Eisai és a Biogen által fejlesztett lecanemab nevű gyógyszer, amely 27 százalékkal csökkenti a kognitív hanyatlást a betegségben szenvedőknek. Ennek híre tavaly az egész világot bejárta és reménysugárként hivatkozott rá a szaksajtó.

Ugyan a donanemab eredményei rendkívül ígéretesek, lehetnek komoly mellékhatásai, ugyanis a kutatásban résztvevő betegek harmadánál alakult ki agyi duzzanat, ami ugyan a betegek nagy részénél tünettel sem járt, két alany halála biztosan ehhez köthető.

Dr. Susan Kohlhaas, a brit Alzheimer’s Research ügyvezető igazgatója szerint a gyógyszerfelügyeleti hatóságoknak azonnal lépniük kell, hogy a betegeknek ne kelljen sokat várniuk egy olyan gyógyszer igénybe vételére, ami klinikailag bizonyítottan hatásos.

Hozzátette, most már megelőzhető, hogy az Alzheimer-kórral küzdők bizonytalanságban éljenek. Emlékeztetett, az elmúlt 20 évben egyetlen új Alzheimer-gyógyszert sem engedélyeztek világszerte.

Az Eli Lilly már beadta az engedélyeztetéshez szükséges dokumentumokat az Egyesült Államokban, és várhatóan az Egyesült Királyságban és több más országban is megteszik ezt a következő hetekben.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és világunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. 2050-re 153 millióra nőhet a betegek száma, ami óriási terhet helyezhet az egészségügyi intézményekre.

Kapcsolódó
Sorra mutatják ki fiataloknál is az Alzheimer-kórt
Nem csak az idősekre jelent veszélyt az Alzheimer-kór.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik