Tudomány

Újabb brutális esők érkeznek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az elmúlt hetek brutális felhőszakadásai után a hétfői verőfényes napfény visszahozta a nyarat. Mintha az időjárás is beleunt volna a sok csapadékba, és az új héttel új lapot nyitott – de mint látni fogjuk, Medárd nem hagyott még fel az „esőcsinálással”, csupán egy kis szünetet tart az újabb nagy hullám előtt.

Észak felől átmenetileg szárazabb levegő érkezik térségünkbe, a hét első felében az ország legnagyobb részén nem várható érdemi csapadék. Csütörtöktől azonban fordul a kocka

–  mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Az északi légtömegek kissé hűvösebbek az eddigieknél, hétfőn és kedden 20-25 fokos maximumokat mérhetünk, majd szerdán lassú melegedés kezdődik, visszaáll az elmúlt napokban tapasztalt 22-27, 23-28 fok. Elvétve előfordulhat egy-egy kisebb zápor, zivatar, de számottevő csapadékkal nem kell számolni. Csütörtökön aztán egy mediterrán ciklon képében érkezik a változás, dél-délkeleti irányból kezd növekedni a felhőzet, és egyre több helyen ered el az eső.

Jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk, egészen hétfőig záporok, zivatarok öntözik hazánkat, a szombati nap ígérkezik a legcsapadékosabbnak.

Helyenként ismét a havi átlagnak megfelelő mennyiség szakadhat le egyetlen nap alatt, a szakember villámárvizek kialakulására figyelmeztet. A legtöbb eső a középső és a keleti tájakon várható, a legkevesebb az északnyugati országrészben. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint azonban a jövő hét első felében ismét markáns változás várható. Június 22-étől az eddigi keleties áramlás nyugatiasra fordul, és minden jel szerint beköszönt a kánikula.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik