Tudomány

Brutálisan megdrágult a kakaó és a csokoládé

HUIZENG HU / Getty Images
HUIZENG HU / Getty Images

Közel 50 éves csúcsot ért el a londoni nemzetközi tőzsdén június 30-án a kakaó ára, amihez nagyban hozzájárul, hogy a kereskedők a kínálatnál nagyobb keresletre számítanak – írja a Time.

A londoni és new york-i piacon forgalmazott kakaó ára tavaly októberhez képest 40 százalékkal emelkedett. Az árak tavaly szeptemberben kezdtek el rohamosan emelkedni, amiben nagy szerepe van az orosz-ukrán háborúnak.

Az ukrajnai invázió kezdetén a kőolaj, a földgáz és a szén ára is kilőtt, a kereskedők pedig arra számítottak, hogy az orosz import nélkül nem lesz elegendő energia Európa ellátására. A világ egyik legnagyobb kakaóimportőreként számon tartott európai csokoládégyárak ezért alig rendeltek kakaót.

Az áruhiányra, energiaár-spirálra számító negatív jóslatok azonban nem jöttek be, Európa nagy része ugyanis átállt alternatív forrásokra az orosz energiáról, ráadásul a relatíve meleg is sokat segített a csokigyáraknak, akik rájöttek, hogy  gond nélkül tudnak működni.

Ekkor indult meg a verseny az alacsony mennyiségű behozott kakaóért.

Ez már alapból problémát okozna, a helyzetet pedig az is rontja, hogy szintén a háború miatt megdrágult a műtrágya ára, amire nagy szükség van a gyártás során. Az időjárási viszonyok is sokat rontanak a helyzeten: az El Nino klimatikus jelenség súlyosan érinti a világ kakaótermésének 75 százalékát ellátó négy nyugat-afrikai országot: Elefántcsontpartot, Ghánát, Kamerunt és Nigériát, teszi hozzá a hvg.

A Gro Intelligence szárazságindexe szerint Nyugat-Afrika a legrosszabb szárazságot éli át, amit 2003 óta tapasztaltak a régióban. Márpedig a csokoládé-termékeknek egyébként is a kakaó az egyik legdrágább összetevője, az elmúlt két év inflációját látva pedig a csokigyárak sem finomkodtak árat emelni a költségnövekedésük fedezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik