Tudomány

Titkos, föld alatti építményekre bukkantak

Federica Grassi / Getty Images
Federica Grassi / Getty Images

Föld alatti építményeket fedeztek fel egy ősi spanyolországi nekropoliszban, a Cañada Real dolmen közelében – írja a Heritage Daily. A dolmenek az újkőkorszakban épült sírhelyek, amelyek hatalmas, egymásra fektetett sziklalapokból állnak.

A Cañada Real dolmen nagyjából Kirsztus előtt 4000-ben készülhetett, körülbelül ekkor érkeztek meg a mai Spanyolország területére az első földművesek, akik dolmenekbe temették halottjaikat.

Egy nem régiben, talajradarok segítségével végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy az ősi sírhely környezetében két titkos, föld alatti építmény lapul több méter mélyen.

A szakértők úgy vélik, a rejtett objektumok szintén dolmenek lehetnek. Mindemellett a kutatók egy köralakú épületre utaló jeleket is találtak, amelyben a törzsi társadalom nekropoliszhoz közel élő lakosai lakhattak.

A régészek jelenlek nagyon keveset tudnak a dolmeneket építő emberek lakóépületeiről, ezért azt remélik, hogy a területen egy jövőben lefolytatott ásatás sok új információra derít majd fényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik