Tudomány

Két világháborút és két repülőgép-balesetet is túlélt Hemingway

Fotosearch / Getty Images
Fotosearch / Getty Images

Ernest Hemingway igazán kalandos életet élt, bikaviadalokra járt, haditudósítóként dolgozott, náci tengeralattjárókat derített fel halászhajójával és többször is legyőzte a halált. A 62 éve, 1961. július 2-án elhunyt férfi igazán ismertté azonban irodalmi műveivel vált, amelyekkel Nobel-díjat is nyert – írja a Múlt-kor.

Első világháború és az első regények

Hemingway az Egyesült Államok egyik eldugott szegletében született 1899. július 21-én. Már gyermekként szoros kapcsolatot alakított ki a vadonnal, kamaszkorára pedig az írással is eljegyezte magát: lázadó korszakát az egyetem helyett a Star című lapnál riporterként töltötte.

Mindenképpen részt akart venni az első világháborúban, de gyenge szeme miatt nem lehetett katona. Végül a Vöröskereszt mentősofőrjeként kapott feladatot, ám nem elégedett meg a háború távoli szemlélésével, a fronton akart szolgálni (az osztrák-magyar-olasz fronton erre lehetőséget is kapott). Piavénál megsebesült, a milánói kórházban lábadozva szeretett bele egy ápolónőbe, ebből a reménytelen vonzalomból és háborús élményeiből született 1929-es Búcsú a fegyverektől című regénye.

A háború után Párizsba költözött, első szépirodalmi művei itt jelentek meg.

Igazán kalandos életet élt

Hemingway síelt, horgászott, vadászott, Afrikát egyfajta második otthonának tekintette. Bikaviadalokat is előszeretettel látogatott, a pamplonai eseményt lényegében ő virágoztatta fel, és ihletésére vált népszerű turisztikai látványossággá. Szintén hobbija volt a bokszolás, amelyben kifejezetten tehetségesnek is bizonyult, és még saját otthonában is berendezett egy bokszringet, ahol vendégeivel ütögethetett.

A II. világháborúban is aktív szerepet vállalt, volt haditudósító, részt vett a brit légierő bevetésein, a normandiai partraszálláskor az amerikaiakkal kelt át a La Manche-csatornán, 200 fős csapatával részt vett Párizs felszabadításában, és a legenda szerint ő szabadította fel a Ritz Hotelt, ahol már italokkal várta bajtársait.

Mindemellett saját halászhajóját iránykereső felszereléssel, gépfegyverrel és gránátokkal szerelte fel, hogy náci tengeralattjárók után kémkedjen.

A háború után Kubában élt, itt született meg az idős kubai halász heroikus története, Az öreg halász és a tenger, amelyért 1953-ban Pulitzer-, majd egy évvel később Nobel-díjat kapott. „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék” – a regény kulcsmondata Hemingway személyes hitvallásaként is értelmezhető.

Tragikus vég

Legyőzni ugyan senki és semmi nem tudta önmagán kívül, egy nagy kísértése mégis akadt: az alkohol. 1960-ra az író teljesen összetört, depressziós szorongásai miatt kétszer is klinikára került, többször kapott a korabeli Amerikában még elterjedt elektrosokk-kezelést. Szenvedéseit ez nem enyhítette, sőt emlékezetét is többször elveszítette, végül 1961. július 2-án ketchumi házában főbe lőtte magát.

Öngyilkosságának szomorú, de ironikus vonása, hogy a halál többször is leselkedett rá, de életösztöne mindig erősebb volt. Legyőzte a maláriát, a vérhast, a hepatitiszt, de még két repülőgép-szerencsétlenséget is. Afrikai balesete után a helyi lapok már halálhírét terjesztették, ám Hemingway – ugyan súlyos sérülésekkel – feltámadt poraiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik