Tudomány bbc history

65 évvel élte túl a saját akasztását

Raedwald / Getty Images
Raedwald / Getty Images

1740 novemberében a 17 esztendős William Duellt felakasztották az angliai Tyburnön – ám mégis élt legalább 65 évig, mielőtt 1805-ben végleg kilehelte volna a lelkét. A fiút egy nemi erőszakban találták bűnrészesnek, ezért ítélték halálra, ám a tárgyalása és a kivégzése alatt súlyosan delíriumos, lázas állapotba került, valószínűleg épp ez mentette meg az életét.

Mikor mintegy 20 perccel az ítéletvégrehajtás után levágták a kötélről, és a kor szokásának megfelelően egy anatómiai teátrumba vitték, hogy nyilvánosan felboncolják, az egyik teremszolga a mosdatás közben észrevette, hogy az ifjú gyengén lélegzik.

Később egyre szaporábban vette a levegőt, majd vérezni kezdett, és két órával később már fel tudott ülni – másnap pedig kutya baja sem volt.

A bűnözőt, aki egyébként semmire nem emlékezett a kivégzéséből, ezután nem küldték újra bitóra, hanem az ítéletet megváltoztatva, életfogytiglan deportálták az észak-amerikai gyarmatokra. Massachusettsbe érkezve, Boston városában élte le életét, még az amerikai forradalmat és függetlenségi háborút is túlélte, mielőtt távozott az élők sorából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik