Tudomány

Bíróság elé rángatták az öngyilkosok holttesteit

CristiNistor / Getty Images
CristiNistor / Getty Images

A 16. századi Nagy-Britanniában, illetve számos más európai országban bűncselekménynek számított az öngyilkosság, ezért előfordult, hogy bíróság elé állították, sőt, ki is végezték a saját életüket kioltók holttestét – írja a Múlt-kor.

Ezeket az élettelen testeket ugyanolyan eljárásban részesítették, mint bármelyik gyanúsítottat: börtönbe szállították, bíróság elé állítottak, majd az akasztófához vitték, ami költséges folyamat volt. Edinburgh-ban, 1565-ban például 6 shillinget fizettek ki hat embernek, hogy a bitófához vigyenek valakit, aki a börtönben felakasztotta magát.

Hasonlóan végződött Thomas Dolby esete is, aki 1598. február 20-án vízbe fojtotta magát, a Holyrood apátság mellett. Másnap a férfi holttestét keresztülvonszolták a városon, börtönbe vitték, bírósági tárgyaláson, esküdtszék előtt vádat emeltek ellene, elítélték, majd felhúzták az akasztófára. 

Az öngyilkosok még ezekután sem nyugodhattak békében, ugyanis megtagadták temetőbe való eltemetésüket. Angliában és Németországban ehelyett karót szúrtak át a testek szíven, ezzel megszentségtelenítve azokat, Skóciában pedig szekérhez kötve húzták végig őket a települések nyilvános terein, hogy megszégyenítsék az öngyilkosokat.

Ezeknek az eljárásoknak csak a 17-18. században vetett véget a büntetésekkel kapcsolatos közfelfogás változása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik