Tudomány

Így igazolták Dévay Camillát: nem volt nyilas

A tehetséges színésznő, Dévay Camilla (születési nevén Duda Éva) a Színiakadémia negyedéves növendéke volt, amikor az akadémia vezetői Tünde szerepének eljátszására ajánlották a Nemzeti Színház igazgatójának. A korabeli sajtóhíreket közlő Huszadikszazad.hu 1946 októberéből származó beszámolója alapján újszerű és érdekes Tünde lett volna a fiatal színésznő, aki tehetségével a próbákon is általános feltűnést keltett, ám ekkor feljelentés érkezett ellene. A vád az volt, hogy nyilasokkal tartott fenn összeköttetést, kémnő volt és zsidó vagyont tulajdonított el.

„A politikai rendőrségnek is foglya volt és később rendőri felügyelet alá helyezték, a rendőrség megszüntette ellene az eljárást és feloldotta a rendőri felügyelet alól is. Az akadémia igazoló bizottsága pedig teljes egészében kivizsgálta az ügyet.” Az igazolóbizottság számos tanú meghallgatása után megállapította, hogy

Duda Kamilla nyilas- és németellenes volt, üldözötteket bújtatott, partizánok jártak Dudáék lakásába és Dudáékat a nyilasok üldözték.

A tárgyalás után a bizottság ünnepélyesen rehabilitálta Dévay Kamillát, majd Breznai László elnök beszédet mondott: „Súlyos vádak érték önt! A demokrácia nem tűr bűnöst, de bosszút sem. Csak igazságot! Sok meghurcoltatásban volt önnek része, sok igazságtalanságban. Az igazolóbizottság kivizsgálta az ügyét és megállapította, hogy a vádak alaptalanok. Emiatt a vádak miatt elvették öntől legutóbbi szerepét, de ön fiatal, ezt ki fogja heverni és az igazolóbizottság bízik abban, hogy tehetsége révén pályáján sok sikerben lesz része. Az igazolóbizottság önt a Magyar Köztársaság nevében igazoltnak jelenti ki”.

Nem sokkal később azonban ismét letartóztatták, koholt vádakkal három évre ítélték, majd ennek letelte után Kistarcsára internálták, ahonnan végül 1953-ban szabadult. Ekkor ismerkedett meg későbbi férjével, a színházi rendező Udvaros Bélával, akivel lányuk, a Kossuth-díjas színésznő, Udvaros Dorottya születése után házasodtak össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik