Tudomány

Ez a pók csak akkor öl meg, ha úgy tartja kedve

Adam Fletcher / Biosphoto via AFP
Adam Fletcher / Biosphoto via AFP

Jelenlegi tudásunk szerint nagyjából 43 ezer pókfaj él a Földön, és bár szinte mindegyikük rendelkezik méreggel, csupán 25 faj képes komolyabb kárt okozni az emberi szervezetben. Az egyik leghalálosabb pók, az Ausztráliában honos Sydney-tölcsérhálóspók (Atrax robustus) akár percek alatt is képes megölni egy embert.

Szerencsére az 1980-as években kifejlesztettek egy ellenmérget, azóta nem is halt meg senki emiatt a pók miatt.

Most pedig az is kiderült egy friss kutatás során, hogy a leghalálosabb csípésű pók mérgének dózisa helyzettől függően változik. Az az ausztráliai James Cook Egyetem kutatói szerint a pók csípése többek között az állat szívritmusától és védekezőképességétől is függ – írja a Science Alert.

A PLOS ONE tudományos lap hasábjain megjelent kutatásban résztvevő Linda Hernández Duran biológus jelezte: a tölcsérhálóspókok mérge rendkívül összetett vegyület, amely számos felhasználási lehetőséget rejt magában. Egyebek mellett természetes növényvédő szerek és gyógyszerek előállítására is jó alapanyag lehet, és természetesen ellenméregként is kiváló. Éppen ezért rendkívül értékes anyagnak tartják.

A kutatók négy ausztrál tölcsérhálós pókfajt gyűjtöttek össze a kísérlethez, amelyeket különböző kihívások elé állították, tesztelve hogy mikor harapnak. Három fajnál nem találtak változást a méreg dózisában, a Hadronyche valida esetében viszont azt tapasztalták, hogy helyzettől függően hullámzás van abban.

A kutatók szerint ezek az összefüggések fajspecifikusak lehetnek.

A kutatók szerint a tölcsérhálóspókok emellett az anyagcseréjükkel is képesek szabályozni, mennyi mérget állítsanak elő. A teszteket folytatják, és a tudósok abban bíznak, hogy ezek eredményeként még több ellenmérget tudnak majd kinyerni az állatokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik