Tudomány

Keménydrog lehet a megoldás a depresszióra?

Getty Images
Getty Images

A ketamint évtizedek óta alkalmazzák érzéstelenítőként az orvostudományban, de az éjszakai életben is gyakran használják partidrogként. Egy új kutatás szerint a disszociatív érzéstelenítők kategóriájába tartozó kábítószer a gyógyszeres kezelésnek ellenálló depresszió terápiájaként is hatásos lehet – írja a Gizmodo.

A New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent kutatás az elektrosokk-terápia (ECT) hatásaival vetette össze a ketamin-alapú kezelést. A szaknyelven elektrokonvulzív terápiának nevezett kezelési forma sokak számára riasztóan hathat a kezdeti, veszélyes kísérletek miatt. Mára azonban igen gyakran használják a gyógyszeres kezelésnek ellenálló depresszió gyógyítására világszerte.

A vizsgálatban mintegy 400 beteg vett részt, akiknek egy része három héten keresztül standard ECT-kezelést kapott, míg a másik csoport intravénás ketamin-infúziót. A kísérletek eredményeinek összegzésekor kiderült, a ketaminos csoportban a betegek 55,4 százaléka reagált a kezelésre, míg az ECT-csoportban 41,2 százalék volt ez az arány. Az emberek egyébként mindkét csoportban hasonló javulást tapasztaltak az életminőségükben a vizsgálat utáni időszakban.

A kutatók szerint pozitív tapasztalat, hogy a ketamin a többi antidepresszánstól eltérő módon hat az agyra, és gyakran sokkal gyorsabban is. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a szer csak bizonyos betegek esetében használható, akiknél például pszichózissal jár a depresszió, szigorúan tilos. Emellett a függőségi potenciálja is magas ennek a ketaminnak, ám hogy ez mekkora veszélyt jelent, a kutatás nem tudta feltárni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik