Tudomány bbc history

Tényleg egy viking királyról nevezték el a Bluetooth-t?

Lorado / GettyImages
Lorado / GettyImages

I. Harald dán és norvég király a X. század második felében uralkodott, és híres jellingi rúnakövén azzal kérkedett, hogy mindkét országot teljes egészében meghódította. A Bluetooth, azaz Kékfogú jelző először az 1140 körül, latin nyelven írt Roskildei krónika lapjain tűnt fel vele kapcsolatban. Bár a krónika már jóval Harald 985-ben vagy 986-ban bekövetkezett halála után íródott, nincs okunk kételkedni abban, hogy ne a kortársaktól származna a becenév.

Az északi népek körében az apai név vagy patronima (ennek és ennek a lánya vagy fia) volt leginkább használatos a családnév helyett, az anyai nevek meglehetősen ritkák. Ezért széles körben elterjedtek a sokszor igen kreatív ragadványnevek az azonos vagy hasonló nevű emberek megkülönböztetésére. A Mélyenszántó Aud és Bölcselkedő Jorunn női nevek az illetők intelligenciájára utaltak, míg a Tömpeorrú Ketil és Villásszakállú Svend inkább a fizikai megjelenést tükrözte. Sétáló Hrolfr túl nagydarab volt ahhoz, hogy lóra üljön, ezért inkább gyalogszerrel járt, a viking hős Ragnar Lothbrok pedig egy szőrös ruhadarab miatt a „Gyapjas nadrágú” becenevet kapta. Bár sokféle elmélet kering az interneten – ezek közül az egyik legszellemesebb, bár teljesen megalapozatlan az a felkapott történet, hogy az áfonya túlzott szeretete áll a háttérben –, Harald

minden bizonnyal egy sötét, elhalt foga miatt kapta a „Bluetooth” ragadványnevet.

Óskandináv nyelven a blár szót a kék–fekete színskála árnyalataira használták, továbbá a fegyverek, páncélok fémes csillogására, de magára a halálra is, például az olyan mondásokban, mint a „kék, akár a pokol”. Ugyan kellemetlen szokásnak tűnik egy rossz fog miatt elnevezni valakit, a kék szín összekötése a fegyverekkel vagy a halállal nem különösebben tépázhatta meg Harald rettegett harcoskirályként megszerzett reputációját.

A Bluetooth-t, vagyis a kis hatótávolságú adatcserére való, vezetéknélküli szabványt pedig azért nevezték el a királyról, mert ahogyan ő erős királysággá egyesítette az ország különböző régióit és törzseit, úgy köti össze vezeték nélkül a Bluetooth-technológia a különféle műszaki eszközöket.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik