Tudomány

Véget ért a náci kincsek utáni hajsza

Dean Mouhtaropoulos / Getty Images
Dean Mouhtaropoulos / Getty Images
Hónapokig tartó hajsza indult Hollandiában az elásott náci kincsek után, miután nyilvánosságra került egy második világháborús kincsestérkép. A vadászat idén január elején vette kezdetét, és csak ezen héten lett vége.

Mint azt korábban megírtuk, rengeteg kincsvadász kezdett a nácik kincsei után kutatni, miután a Holland Nemzeti Levéltár nyilvánosságra hozott egy régi térképet, amely állítólag az elásott értékek pontos helyét mutatja. A nagyjából 4 milliárd forintot érő, elásott értéktárgyak megtalálásában reménykedő régészek, történészek és amatőrök hónapokig keresgéltek, most azonban megváltozott a helyzet – írja a Múlt-kor.

A kincs története

1944 augusztusában Arnhemben bombatalálat ért egy bankot, sok értéktárgy szétszóródott. Az ékszereket, drága órákat és más tárgyakat állítólag német katonák találták meg és ásták el a Hollandia keleti részén fekvő Ommerenben.

Helmut Sonder német katona 1946-ban az mondta egy tanúvallomásban, hogy ő találta meg társaival az értékeket. Sonder azt állította, hogy lőszeresdobozokba rejtették a kincset, és 1945 tavaszán elásták.

A holland hatóságok 1946-ban indítottak kutatást a kincs után, a levéltár szerint még Sondert is elvitték a helyszín azonosítására, ő maga is ásott, de a kincset nem találták meg. Sonder arra gyanakodott, hogy az egykori rangidős tiszthelyettese titokban más helyre vitte a kincset.

Hajsza a kincs után

A kincsről idén januárban szereztek tudomást a lakosok, amikor a Holland Nemzeti Levéltár nyilvánosságra hozta az elrejtett kinccsel kapcsolatos rajzokat és egy régi térképet, amelyen egy piros kereszt jelölte az állítólagos kincset. Az értesülés nyomán megindult a hajsza a kincs után, amely – ha létezik – mai árfolyamon majdnem 11 millió eurót (4 milliárd forint) ér.

Ommeren városa megtiltotta a magán kincsvadászatot és a fémdetektorok használatát, ennek ellenére sokan folytattak illegális ásatást. Az önkormányzat közlése szerint január óta tizenöten kaptak figyelmeztetést engedély nélküli ásatás miatt. A tilalom továbbra is érvényben van, és az önkormányzat azt ígéri, hogy mostantól szigorúan betartatja azt. Amennyiben a kincset mégis megtalálnák, az államot illetné meg.

A hónapokon keresztül tartó keresgélések nem hoztak eredményt, egy történésztársaság még egy utolsó ásatást végzett hétfőn a Gelderland tartománybeli Ommerenben, ahol a feltételezések szerint a kincset elásták, de a remélt négy láda helyett csak néhány régi autóalkatrészt és egy puskagolyót találtak. Ezek után az önkormányzat befejezettnek nyilvánította a keresést, a történészek és a hatóságok szerint a kincs aligha van Ommerenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik