Tudomány

Elgázolták Pablo Escobar egyik vízilovát

A helyi környezetvédelmi hatóságok szerint elütötték Pablo Escobar néhai drogbáró túlszaporodott nílusi vízilovainak egyikét Kolumbiában – írja az MTI. A baleset Escobar egykori birtokának közelében történt, a Bogotát és Medellínt összekötő autópályán. Az érintett terepjáró utasai sértetlenek maradtak, a víziló a helyszínen elpusztult.

David Echeverri López, a Cornare környezetvédelmi hatóság biológusa felhívta figyelmet, hogy a vadállatok már csak azért is veszélyt jelentenek az emberekre, mert sokan közülük átkelnek a forgalmas autópályán.

A vízilovak kiszámíthatatlanok, bármely pillanatban emberre támadhatnak

– hangsúlyozta.

John Carnemolla / Getty Images

A medellíni drogkartell hajdani vezetője vízilovakat és más egzotikus állatokat, köztük zsiráfokat, zebrákat és kengurukat tartott a farmján. Halála után ezek többségét eladták, a vízilovak azonban a helyükön maradtak, ellenőrizetlenül szaporodtak, és mára az Afrikán kívüli legnagyobb, több mint száz egyedből álló populációt alkotják.

A Dél-Amerikában invazív fajnak számító vízilovak egyre több problémát okoznak, őshonos állatokat szorítottak ki, halászokat támadtak meg. A hatóságok az évek során több lehetséges megoldást is felvetettek, Kolumbia most azt tervezi, hogy 70 példányt Indiába vagy Mexikóba telepítenek át a helyi állomány létszámának csökkentése érdekében.

Megoldódhat a Kolumbiát rettegésben tartó kokainvízilovak sorsa
Pablo Escobar kedvenc állatait, a Kolumbiába csempészett vízilovait és az azóta túlszaporodó utódaikat több mint három évtized után kitoloncolhatják egykori villája, a vidámparkká alakított Hacienda Nápoles területéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik