Tudomány

Ilyen volt Pocahontas a valóságban

Keith Lance / Getty Images
Keith Lance / Getty Images
Pocahontas több mint egyszerű Disney-hercegnő: az ő közbenjárásával kötöttek békét a virginiai őslakosokkal a gyarmatosító telepesek, akik segítsége nélkül talán életben sem maradtak volna.

Pocahontas nemcsak egy ismert Disney-rajzfilm főhőse, hanem egy valós személy volt, aki kulcsfontosságú szerepet játszott a póhatan amerikai bennszülöttek és a gyarmatosítók közötti béke megkötésében – írja a Múlt-kor.

Az új világ telepesei

1607 májusában mintegy 100 angol telepes érkezett a virginiai gyarmatra, hogy a James folyó mentén megalapítsák Jamestownt, az Újvilág első állandó angol települését. A maroknyi pionír embertelen gyötrelmeket állt ki: éhség és járványok kínozták őket, valamint az őslakosok is szüntelenül támadták a közösséget.

Az angolok egyik vezetőjét, a környéket feltérképező John Smith-t 1607 decemberében póhatan harcosok foglyul ejtették.

A törzsszövetség ez idő tájt nagyjából 30 törzsből állt, vezetője Wahunsonacock volt, akit az angolok csak „Nagy Póhatannak” vagy „Póhatan királynak” hívtak. A fiatal Smith életét a főnök leányának, az akkor 13 éves Pocahontasnak romantikus közbelépése mentette meg. A lány igazi neve Matoaka volt, amelyet egyaránt fordítanak „játékos kedvű”-nek és „legkedvesebb lányom”-nak.

Smith 1608-ban a kolónia vezetője lett, miközben a pionírok élete mit sem könnyebbedett. Sőt, egy tűzvészben szinte az egész település leégett. Pocahontas viszont apja követeként egyre sűrűbben kereste fel az angolokat – olykor még élelmet is hozott a mindenben szűkölködő telepeseknek –, és közelebbről is megismerkedett az angol szokásokkal.

A virginiai Rómeó és Júlia

1609-ben Smith súlyosan megsebesült, és kénytelen volt visszatérni Angliába. Távoztával az indiánok és a telepesek viszonya is megromlott, és az éhínség és a betegségek következtében sok pionír vesztette életét a következő télen. Egy évvel később érkezett a gyarmatra John Rolfe, aki két évvel később sikerrel honosította meg a környéken a dohánytermesztést, ezzel hosszú távú és biztos megélhetést biztosítva az elgyötört virginiai pioníroknak.

1613 tavaszán egy angol tiszt, Samuel Argall túszul ejtette a jószívű Pocahontast, azt remélve, hogy így hosszú távú békét csikarhat ki a leány apjától. Pocahontast Jamestownba vitték, ám a kormányzó, Sir Thomas Gates inkább vendégként, mintsem fogolyként bánt a lánnyal, aki a keresztény hitre is áttért.

Mire a póhatan főnök beleegyezett, hogy teljesítse az angolok békefeltételeit, leánya beleszeretett a 10 évvel idősebb Rolfe-ba. Esküvőjüket a lány apja és Virginia kormányzójának áldásával 1614. április 5-én tartották Jamestownban.

A házasság csakugyan békét teremtett az angolok és az indiánok között. A következő évben Pocahontas fiúgyermeknek adott életet, akit Thomasnak kereszteltek. A család 1616-ban Angliába hajózott, ahol „az indián hercegnő” felettébb népszerű lett a nemesség köreiben – még I. Jakab király udvarában is bemutatták.

Tragikus vég

1617 márciusában, egy nappal azelőtt, hogy visszaindultak volna Amerikába, Pocahontas elhunyt, halálát valószínűleg feketehimlő okozta. A leány halálával a bennszülöttek és a telepesek közötti kapcsolat is megromlott. John Rolfe egyedül tért vissza Virginiába, ahol az őslakosok 1622-es támadásában életét vesztette.

Fiuk, Thomas angliai tanulmányai után visszatért Virginiába, és a gyarmat megbecsült polgára lett. Számos leszármazottja között találjuk többek között Edith Wilsont, Woodrow Wilson elnök második feleségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik