Tudomány

Növényeket fertőző gomba betegített meg egy embert

Egy új tanulmányban a szakértők az első olyan esetet mutatják be, amelyben a Chondrostereum purpureum egy embert fertőzött meg – írja az IFLScience. A magyarul lilás réteggombának nevezett faj alapvetően növényeket támad meg, a fáknál a levelek ezüstös elszíneződését és az ágak pusztulását okozza.

A gombát egy 61 éves indiai páciensnél mutatták ki, aki rekedt torokkal, fáradtsággal, köhögéssel, nyelési nehézséggel és egyéb tünetekkel fordult orvoshoz. A CT egy tályogot detektált a nyakában, amelyből aztán mintát vettek.

A többszöri sikertelen beazonosítási kísérlet után a mintát megküldték a WHO-val együttműködő Orvosi Jelentőségű Gombák Referencia- és Kutatóközpontjának, itt derült ki, hogy a lilás réteggomba a kórokozó. A beteg növényi mikológusként dolgozott, hosszú időn át volt érintkezésben korhadó anyagokkal és gombákkal kutatásai során. A pácienst végül gombaellenes készítményekkel sikerült kezelni.

adrianam13 / Getty Images

A gombák világában egészen félelmetes kórokozókat is találni, szerencsére csak a fajok töredéke tudja megbetegíteni az embert.

Az, hogy a növényi kórokozó megfertőzzön egy embert, egészen meglepő felfedezés.

A szakértők szerint más növényi gombák is képesek lehetnek hasonlóra.

A WHO jelenleg 19, az emberi egészséget fenyegető gombát tart számon. Ezek közül négy a kritikus prioritású kórokozók közé tartozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik