Tudomány koronavírus

Az FBI szerint egy kínai laboratóriumból származhat a Covid-19

Christopher Wray, az FBI igazgatója a Fox Newsnak adott interjút – írja a BBC. Mint elmondta: a nyomozó irodánál úgy vélik, a legvalószínűbb, hogy a Covid-19 egy kínai kormányzati ellenőrzés alatt álló laboratóriumból került ki. Egy nappal korábban az Egyesült Államok kínai nagykövete arra szólította fel az ázsiai országot, hogy legyen őszintébb a koronavírussal kapcsolatos kommunikációban.

Wray szerint az FBI egy ideje arra gyanakszik, hogy a járvány egy laboratóriumi incidensből származik.

Ez az első alkalom, amikor a szervezet nyilvánosan megerősítette a pandémia kialakulására vonatkozó elméletét.

A laboratóriumi eredet ötlete már a járvány kezdetén felmerült, azt viszont kellő bizonyíték hiányában a kutatók többsége elvetette. Más amerikai kormányzati szervek is eltérő konklúzióra jutottak, mint az FBI, a legtöbb szakértő úgy gondolja, hogy a természetből származik a Covid-19 kórokozója, a SARS-CoV-2. A Fehér Ház szerint nincs konszenzus az amerikai kormányban az eredettel kapcsolatban.

Egy közös, Kína és a WHO által 2021-ben lefolytatott elemzés után a kutatók rendkívül kis valószínűségűnek ítélték a laboratórium-elméletet. A WHO vizsgálatát ugyanakkor rengeteg kritika érte, azóta pedig újabb nyomozást rendeltek el.

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP Christopher Wray.

Wray a keddi interjújában azt mondta, Kína mindent megtesz azért, hogy meghiúsítsa és összezavarja a vírus eredetének azonosítására tett erőfeszítéseket. Peking válaszul politikai manipulációval vádolta meg Washingtont. „Az általuk levont következtetések nem hitelesek” – mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője. Amerika és Kína viszonya az utóbbi időkben kifejezetten feszültté vált a kémballon-saga miatt.

A legelfogadottabb hipotézis továbbra is az, hogy a természetből származó kórokozó egy vuhani állatpiacon terjedt át az emberre, az ilyen, állatokról átvándorló betegséget zoonózisnak nevezik. David Robertson, a Glasgow-i Egyetem virológusa szerint egyre több bizonyíték támasztja alá a természetes eredetet, a helyi denevérekben jelen lévő variánsok sokban emlékeztetnek az első emberi esetek kórokozóira.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik