Tudomány

Elfeledett hősről neveznek el egy hegyet a Holdon

Egy afroamerikai matematikusnőről nevezte el a NASA a Hold egyik helyszínét – írja a Space.com. A tudós abban a korszakban volt aktív, amikor a 2016-os, három Oscar-díjra jelölt A számolás joga, valamint az azonos című regény játszódik. Ezen alkotások megjelenéséig nem sok nyilvánosságot kaptak azok a fekete nők, akik tudósként és mérnökként segítették a NASA munkáját az űrverseny alatt.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyényi, a déli pólus közelében fekvő hegy Melba Mouton (1929–1990) nevét fogja viselni.

A képződmény nagyjából 6100 méterrel magasodik környezete fölé.

NASA / Közkincs

Az Artemis-program keretében a NASA a Hold déli sarkának közelébe juttatna asztronautákat legkorábban 2025-ben. A hegy egyike a 13 potenciális leszállási pontnak, és 2024-ben itt landolna a VIPER nevű holdjáró is. Utóbbi küldetés csapata indítványozta, hogy a formáció a Mons Mouton nevet kapja, a javaslatot a Nemzetközi Csillagászati Uniónak is megküldték.

Mouton 1959-ben csatlakozott az amerikai űrhivatalhoz, ekkoriban a szegregáció és a diszkrimináció mindennapos volt. A matematikus programozóként 1973-ig segítette a NASA-t, sok más társával együtt pedig úttörő munkát végzett abban, hogy nők és nem fehér személyek is tudományos munkát végezhessenek az űrhivatalnál.

Az új névjavaslatot az amerikai, februárban futó fekete történelem hónapja (Black History Month) alatt jelentették be. Nem ez az első alkalom, amikor névadással tiszteleg a NASA egykori afroamerikai munkatársai előtt. 2020 júniusában a néhány hónappal korábban elhunyt Katherine Johnson után kapott nevet az űrhivatal washingtoni komplexuma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik