Tudomány bbc history

Tényleg a nácik ellen harcolt Hitler unokaöccse?

COLLECTION PARTICULIERE / Photo12 / AFP
COLLECTION PARTICULIERE / Photo12 / AFP

A szóban forgó személy Adolf Hitler fél-unokatestvére, aki a William Patrick Hitler névre hallgatott – apja a hírhedt náci vezér idősebb féltestvére, az ifjabb Alois volt, aki közös apjuk, az idősebb Alois első házasságából született. Az 1911-ben, Liverpoolban született Patrick igazi csirkefogó volt. Úgy gondolta, kihasználhatná félnagybátyja hírnevét, ezért 1933-ban – Adolf Hitler hatalomra kerülésének évében – Németországba költözött.

Sokféle foglalkozást űzött, de mindig a jobb vagy több fizetséggel járó alkalmazások felé kezdte húzni a pénztárcája. 1938-ban egy jól fizető állás érdekében arra kérték, mondjon le a brit állampolgárságáról, ám csapdát szimatolt, és a szigetországba szökött, ahol Miért utálom a nagybátyámat? címmel írt cikket. Kereste a szenzációt, azzal a megalapozatlan állítással is előrukkolt, hogy Adolf nagyapja valójában zsidó volt.

Adolf Hitler állítólag a „legvisszataszítóbb rokonai” között emlegette őt.

1939-ben előadókörútra ment az Egyesült Államokba, és a háború kitörésekor ott ragadt. Igyekezett megcsapolni a családi kapcsolatait, majd személyesen Roosevelt elnökhöz fordult azzal a kérelemmel, hogy csatlakozni szeretne a haditengerészethez. Végül pozitívan bírálták el a kérvényét, és kórházi mindenesként 1944-től vehetett részt a szövetséges hadműveletekben, még a Bíbor Szív sebesülési érdeméremmel is kitüntették.

1947-ben leszerelt és eltűnt a reflektorfényből. Nevét megváltoztatta, feleségül vett egy német nőt, családot alapított, és igyekezett elfelejteni tömeggyilkos nagybátyját. 1987-ben, 76 évesen halt meg New York államban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik