Tudomány

Potencianövelő csökkentheti a korai halál kockázatát

Egy új tanulmány alapján a bizonyos potencianövelőket használó férfiaknál csökken a korai halál kockázata – írja a ScienceAlert. A Sanofi gyógyszergyártó cég által finanszírozott vizsgálatban Robert Kloner, a Huntington Medical Research Institutes munkatársa kollégáival több mint 23 ezer amerikai férfi 14 évnyi orvosi adatait elemezte.

Az alanyoknak korábban foszfodiészteráz-5 gátlót (PDE5-gátlót) írtak fel, ilyen készítmény többek között a merevedési zavar kezelésére használt Viagra. Az érintettek információit 48 ezer olyan férfiéval vetették össze, akik nem kaptak hasonló gyógyszert.

Nagyon fontos hozzátenni, hogy a kutatás nem mentes az összeférhetetlenségtől, hiszen a Sanofi is forgalmaz PDE5-gátlót. Ennek ellenére az eredmények figyelemreméltóak.

Azon férfiak, akik használták a gyógyszert, 39 százalékkal kisebb valószínűségben haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint a kontrollcsoport tagjai.

Emellett 25 százalékkal csökkent náluk az egyéb okokhoz visszavezethető halál kockázata, míg a szívet érintő események, így a szívroham esélye 13 százalékkal mérséklődött. Azon alanyok, akik nagyobb dózist szedtek, még inkább védve voltak.

Douglas Sacha / Getty Images

Ok-okozati összefüggést nem sikerült bizonyítani, lehetséges, hogy a PDE5-gátló használói eleve egészségesebbek. Az is elképzelhető, hogy a gyógyszer szedése a szexuális életre gyakorolt hatás miatt jár ennyire kedvező következményekkel.

Ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy a készítmény valóban segít megőrizni a férfiak egészségét, hiszen a PDE5-gátlókról egy ideje tudott, hogy pozitívan hatnak a szív- és érrendszerre. A jelenség alaposabb megismerése érdekében rengeteg további vizsgálat szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik