Tudomány

Méretes meteoritra bukkantak az Antarktiszon

Öt új meteoritra, köztük egy kifejezetten méretes kőzetre bukkantak az Antarktiszon – írja a ScienceAlert.

Utóbbi objektum 7,6 kilogrammos, ezzel a legnagyobb száz meteorit közé tartozik, amelyet az elmúlt évszázadban a jeges kontinensen találtak.

A földrészen eddig mintegy 45 ezer űrkőzetet fedeztek fel.

A leleteket a Belga Királyi Természettudományi Intézetbe szállítják, ahol alaposabb elemzés alá vetik őket. A vizsgálati eredményeknek köszönhetően a kutatók jobban megismerhetik a Naprendszert.

Galen Rowell / Getty Images

„A méret nem feltétlenül számít, ha meteoritokról van szó, és még az apró mikrometeoritok is hihetetlenül értékesek lehetnek tudományos szempontból” – mondta Maria Valdes, a chicagói Field Múzeum munkatársa és a csapat tagja. A szakértő hozzátette, a felfedezés ennek ellenére ritkasága miatt izgalmas.

Az Antarktiszon a fehér tájban könnyebb észrevenni a meteoritokat, a száraz környezetben ráadásul a mállás sem jelentős. Az extrém régió ugyanakkor nehezen járható, ami megnehezíti a keresést.

A legújabb expedícióhoz a csapat egy olyan 2022-es térképet használt, amelyen műholdas adatok és a mesterséges intelligencia számításai alapján jelölték meg a potenciális lelőhelyeket. A kutatók szerint az irányokat tekintve a térkép nagyjából 80 százalékos pontosságú, a kontinensen pedig mintegy 300 ezer meteorit várhatja még a felfedezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik