Tudomány

Ősi rúnaírásra bukkantak Norvégiában

A világ legrégebbinek vélt rúnakövét fedezték fel norvég régészek – írja az MTI. A kutatók úgy vélik, a lelet akár 2000 éves is lehet.

Az oslói Kultúrtörténeti Múzeum szerint a lapos, szögletes homokkőre vésett jelekből álló szöveg a skandináv írásbeliség legkorábbi példája lehet.

A lelet a valaha talált legrégebbi rúnaírásos feliratok közé tartozik, egyben a legkorábbi rúnakő a világon.

Kristel Zilmer, az Oslói Egyetem munkatársa szerint Norvégiában és egész Skandináviában ez lehet az első vaskori kísérlet, amikor rúnákkal kőre próbáltak írni. A szakértő hozzátette, feltehetően egy kés vagy tű hegyével készült a felirat.

A rúnakövet az Oslótól nyugatra fekvő Tyrifjorden közelében, egy sír feltárásakor, 2021 őszén fedezték fel. A hamvasztógödörben talált tárgyak kormeghatározásából következtetek arra, hogy a rúnákat valószínűleg időszámítás szerint 1 és 250 között vésték a kőre. A bejelentésig azért telt el viszonylag hosszú idő, mert a kormeghatározás hosszú folyamat volt.

A 31-szer 32 centiméteres kövön, amelyet lelőhelye után Svingerud-kőnek neveznek, több felirat is olvasható, de nem mindegyik értelmezhető. Az egyik felirat például egy egyszerű Idiberug, ami egy nő vagy férfi, esetleg egy család neve lehetett. Elképzelhető, hogy a név azé a személyé, aki a sírban nyugodott.

A páratlan lelet egy hónapig látható január 21-től a Kultúrtörténeti Múzeumban. Az intézményé a legnagyobb, a kőkortól a modern korig terjedő történeti leletgyűjtemény Norvégiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik