Tudomány

Felfoghatatlan károkat okozott az időjárás Amerikában

Egy friss jelentés alapján több mint 165 milliárd dollár kárt okoztak az Egyesült Államokban tavaly a jelentősebb időjárási katasztrófák – írja az MTI. A publikáció alátámasztja az éghajlatváltozás felerősödő hatását.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) 1980 óta követi nyomon az ilyen időjárási eseményeket, azóta a 2022-esek idézték előb a legtöbb kárt – csak 2005-ben és 2017-ben volt súlyosabb a veszteség.

A 2022-es év messze legpusztítóbb eseménye a szeptember végén Floridára lesújtó Ian hurrikán volt, amely önmagában 112,9 milliárd dollár kárt okozott.

A NOAA számításaiban szerepel az épületekben, infrastruktúrában keletkezett kár, a vállalkozások jövedelemkiesése, de még a mezőgazdaságban keletkezett veszteség is, viszont nem foglalja magába az egészségügyi vagy más közvetett költségeket.

A múlt év második legköltségesebb természeti eseménye az Egyesült Államok nyugati és középső részét érintő hőhullám és aszály volt, amely több mint 22 milliárd dolláros pusztítással járt. Az Egyesült Államokban tavaly mintegy 18 olyan időjárási katasztrófa történt, amelynek kárértéke egyenként meghaladta az 1 milliárd dollárt, ami egyben a harmadik év, amelyben a legtöbb ilyen csapás zajlott – 2020 és 2021 után. 1980 és 2022 között évente átlagosan nyolc hasonló súlyú katasztrófa történt. Amennyiben csupán az elmúlt öt évet nézzük, az átlag 17,8 eseményre emelkedik évente. Az Egyesült Államokban leírt 18 katasztrófa 2022-ben valamivel kevesebb mint 500 ember halálát okozta.

Giorgio VIERA / AFP

A NOAA szerint az éghajlatváltozás felerősíti bizonyos típusú időjárási események gyakoriságát és intenzitását, ideszámítva az aszályokat, a hosszabb tűzvészes évszakokat és az emelkedő tengerszintet, amelyek súlyosbítják a viharok során fellépő áradásokat. A Christian Aid december végén közzétett elemzése alapján globális szinten is az Ian hurrikán volt messze a legköltségesebb katasztrófa a múlt évben.

A 165 milliárdos összeg még néhány milliárddal emelkedhet, mivel a december végén az Egyesült Államok északi részét sújtó szélsőséges hideghullám költségeit még nem sikerült teljes egészében megbecsülni. A jelentés csak a nagyobb csapásokat vette figyelembe, az időjárási eseményekhez kapcsolódó teljes költség még magasabb lehet, ha a kisebb katasztrófákat is hozzászámítják. A legnagyobb katasztrófák azonban az évek során egyre nagyobb arányt képviselnek – 2022-ben az esetek mintegy 85 százalékát.

Az időjárási csapásoknak az éghajlatváltozás miatt megnövekedett gyakorisága mellett a költségek emelkedése részben a lakosság számának – és így a vagyon felhalmozódásának – növekedésével függ össze a veszélyeztetett területeken, így a tengerpartokon. A NOAA kiemelte: egyre nagyobb szükség van rá, hogy arra összpontosítsanak, hol és hogyan építkeznek, valamint arra, hogy az infrastruktúrát a 21. századi éghajlatnak megfelelően utólagosan átalakítsák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik