Tudomány koronavírus

Kezelést találhattak a Covid-19 egyik legkínzóbb tünetére

Egy új tanulmány alapján nyolc koronavírusos páciensnél is jelentősen javult az agyköd, miután a Yale Egyetem által kidolgozott gyógyszerkombinációval kezelték őket – írja a ScienceAlert. A készítmények között volt a guanfacin és az N-acetilcisztein (NAC). Az Egyesült Államokban már mindkét gyógyszer engedélyezett más rendellenességek, többek között az ADHD kezelésére, használatuk nem jár súlyos mellékhatásokkal.

A kombinációt egyelőre csak hosszú covidosok kis csoportján tesztelték, az alanyok többsége nő volt.

Az eredmények ígéretesek, ám további vizsgálatokra lesz szükség a széles körű alkalmazás előtt.

A guanfacint Amerikában eddig általában a prefrontális kérget érintő rendellenességekre írták fel, a NAC pedig egy gyulladáscsökkentő, amelyet többek között a traumás agysérülés gyógyítására használnak.

Maria Korneeva / Getty Images

Az agyködtől az ember tompának, esetleg szórakozottnak érzi magát, de memória- vagy figyelemzavart is tapasztalhat. Ez a hosszú Covid-19-ben szenvedők egyik gyakori, kifejezetten kellemetlen panasza.

A tünet megnehezítheti a mindennapi életet, egyelőre viszont nincs bevett kezelés rá. A szakértők úgy gondolják, az új kombináció páciensek millióinak jelenthet azonnali segítséget. Mivel a használt készítmények már engedélyezettek az Egyesült Államokban, a helyi betegek gyorsabban hozzájuthatnak az új kezeléshez. „Nem kell kivárni, hogy az ember részt vehessen egy kutatási kísérletben. Elég, ha orvosához fordul – ezek a gyógyszerek megfizethetőek és széles körben hozzáférhetők” – mondta Arman Fesharaki-Zadeh, a csapat tagja.

A kombinációt már több tucat páciensen kipróbálták, azon nyolc beteg, akinél a kezelés már befejeződött, jelentős javulást tapasztalt. Néhány résztvevőnél az agyköd teljesen elmúlt. Két pácienst végül kivettek a kísérletből, mert alacsony vérnyomást vagy szédülést tapasztaltak. Érdemes hozzátenni, hogy a kutatásban nem használtak placebót.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik