Tudomány

Az elmúlt évek legsúlyosabb olajszivárgása történt Amerikában

Mintegy 2,2 millió liter nyersolaj áramlott ki az Egyesült Államok és Kanada között húzódó Keystone vezetékből – írja az MTI. A szövetségi hatóságok magyar idő szerint szombat hajnalban azt közölték, hogy a kifolyt mennyiségből egy olimpiai úszómedencét is meg lehetne tölteni.

A szivárgást először szerdán, egy folyóban észlelték. A vezetéket működtető kanadai TC Energy vállalat azonnal kezelésbe vette a sérült részt, pénteken pedig vizsgálatot indítottak az ügyben. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint az elmúlt napokban földgátat hoztak létre az érintett folyóban a további szennyezés megfékezése érdekében.

James L. Amos / Getty Images Illusztráció.

A 240 kilométeres Keystone vezeték Kanadából az amerikai Oklahoma és Texas államokba szállít kőolajat, ahol üzemanyagot és egyéb olajtermékeket állítanak elő a nyersanyagból.

A szerdai eset az Amerikai Közlekedési Minisztérium szerint 2013 óta az ország legsúlyosabb olajszivárgásos balesete.

Az ilyen katasztrófák és egyéb hatások miatt a környezetvédők sok éven át hevesen tiltakoztak a tervezett, 1900 kilométer hosszú Keystone XL vezeték kiépítése ellen. Nyomásgyakorlásuk célba ért, a projektet végül tavaly felszámolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik