Tudomány

Ez a parazita megváltoztatja a gazdatest viselkedését

Egy friss tanulmányban a szakértők egy, a farkasokat érintő parazitafertőzés hatásait mutatják be – írja a Live Science. A kutatók a Yellowstone Nemzeti Park mintegy 200 egyedének vérét vizsgálták, és megállapították, hogy a fertőzött farkasok nagyobb eséllyel válnak falkavezérré, vagy hagyják el csoportukat.

Az eredmények megerősítik, hogy a Toxoplasma gondii nevű egysejtű jelentősen befolyásolhatja a gazdatest magatartását, az állat viselkedése kockázatosabbá válhat.

Az, hogy egy farkas elhagyja a falkáját, vagy megpróbáljon vezérré válni, igen rizikós, az állat élete szempontjából sorsdöntő kérdés.

Az élősködő által okozott betegséget toxoplazmózisnak nevezik. Bár a Toxoplasma gondii csak macskafélékben tud szaporodni, illetve élheti le teljes életciklusát, minden melegvérű gazdatestben jól érzi magát. A becslések alapján a parazita az emberek 33 százalékában van jelen. Az immunrendszer jellemzően legyűri a fertőzést, a betegek többsége legfeljebb enyhe, influenzaszerű tüneteket tapasztalhat. A krónikus fertőzés viszont súlyos következményekkel járhat, akár tesztoszteronszint-növekedéshez, valamint viselkedésbeli változásokhoz is vezethet.

A jelenség nemcsak az embereknél, hanem más fajoknál is megfigyelhető. Az érintett rágcsálóknál például szintén nő a tesztoszteron mennyisége, az állatok pedig elkezdenek kevésbé félni a macskáktól, a fertőzött hiénák pedig nagyobb eséllyel küzdenek meg az oroszlánokkal.

Dr_Microbe / Getty Images

A Yellowstone Nemzeti Park területén a farkasok a pumák ürülékének elfogyasztásával betegedhetnek meg. A kutatók közel három évtizednyi adatot elemeztek, és megállapították, hogy a farkasok esetében is kockázatosabb lesz a viselkedés az élősködő következtében. A fertőzés esetenként igen veszélyessé válik, egy ügyetlen, de merész példányok a hatalomért küzdve például elpusztulhatnak, ha pedig egy meggondolatlan falkavezér rossz helyre vezeti társait, az egész csoport elhullhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik