Tudomány

Lassan, de javul a helyzet az Amazonas-medencében

A Brazil Űrkutatási Intézet (Inpe) szerdán közzétett jelentése alapján 11,27 százalékkal csökkent Amazónia brazíliai részén az erdőirtás mértéke 2021 augusztusa és 2022 júliusa között éves összehasonlításban – írja az MTI.

Az Inpe szerint mintegy 11 568 négyzetkilométernyi erdő veszett el az elmúlt 12 hónapban, míg az azt megelőző egy évben 13 038 négyzetkilométer.

Az adatokat a Prodes által kiadott éves jelentésben foglalták össze, a projektben távérzékeléssel vizsgálják az erdő pusztulását. Ezt tartják a legpontosabb eszköznek az irtás mérésére.

Az elmúlt két évtizedben a pusztulás mértéke az Amazonas-medence brazíliai részén 2004-ben érte el a csúcsot, amikor 27 700 négyzetkilométernyi erdő tűnt el. Tíz éve, 2012-ben rekordalacsony, 4500 négyzetkilométernyi terület volt érintett, 2015 óta viszont az irtás ismét felgyorsult.

J Brarymi / Getty Images

A Jair Bolsonaro elnök hatalomra kerülése óta eltelt három évben évente 75 százalékkal több esőerdőt irtottak ki, mint az előző tíz év átlagában. Az elnök 2019. januári kormányra kerülése óta a környezetvédelemre hivatott állami szervek csupán a bejelentett illegális erdőirtások 2,17 százalékánál léptek közbe. Bolsonaro az idei választást elvesztette, az új elnök a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva lesz.

Brazília kormánya kijelentette, hogy elkötelezett az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának egymást követő fórumain kitűzött célok mellett. Ezek alapján 2030-ig véget kell vetni az illegális erdőirtásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik