Tudomány bbc history

Ezért lettek marhaevők a brit testőrök

Alastair Grant / POOL / AFP
Alastair Grant / POOL / AFP

Miért hívják „marhaevőknek” a királyi testőrség tagjait? Erre a kérdésre senki nem tudja biztosan a választ, az elmúlt évszázadokban a legelképesztőbb magyarázatok bukkantak fel. Egyesek szerint a szolgákra használt óangol terminusból, esetleg a francia buffetier kifejezésből ered, utóbbi egyfajta pincért jelent, a „marhaevők” (Beefeaters) egyik feladata pedig eleinte tényleg az uralkodók étkezéseinél való segédkezés volt.

A legjobb magyarázat valószínűleg a legnyilvánvalóbb: mégpedig az, hogy a királyi testőrség, amelyet az 1485 és 1603 közötti Tudor-korban hoztak létre, az udvarnál rengeteg marhahúshoz jutott. III. Cosimo de’ Medici toszkánai nagyherceg, aki 1669-ben, II. Károly uralkodása idején tett látogatást az angol udvarban, mindenesetre ezzel indokolta az elnevezést. Elképzelhető, hogy sokan ironikusan vagy éppen a bőséges fejadagjukra irigykedve hívták őket „marhaevőknek”.

Manapság sokan összetévesztik a brit királyi testőrséget (Yeoman of the Guard) a londoni Tower őreivel (Yeoman Warders), de valójában két különböző katonai alakulatról van szó. Ennek ellenére hagyományosan mindkettőt „marhaevéssel” gyanúsítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik