Tudomány

Szuperföldet találtak a közelben

Egy friss tanulmányban a szerzők egy szuperföld típusú exobolygót mutatnak be – írja a ScienceAlert. Az égitest kozmológiai szempontból a közelben van, csupán 200 fényévre fekszik. A TOI-1075b sugara 1,8-szerese a földinek, ezzel ez az egyik legnagyobb ismert szuperföld.

Érdekes módon eddig csak nagyon kevés olyan bolygót észleltek, amelynek sugara 1,5 és 2 földsugár közé esik. A most detektált égitest emiatt különösen izgalmas. A TOI-1075b 9,95 földtömegű, ami egy gázbolygóhoz képest túl nagy sűrűséget jelent. Éppen ezért Zahra Essack, az MIT Kavli Intézet PhD-hallgatója és kollégái úgy gondolják, hogy az objektum egy kőzetbolygó, akárcsak a Merkúr, a Föld, a Mars vagy a Vénusz.

A sugarak terén megfigyelhető hiányra 2017-ben figyeltek fel a csillagászok. Az 1,5 és 2 földsugár közé eső égitestek ritkaságára több magyarázatot is kidolgoztak azóta.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A TOI-1075b-t a NASA exobolygó-vadász teleszkópja, a TESS révén találták meg. Az adatok arról árulkodtak, hogy a TOI-1075 jelű narancs törpe körül egy 1,72 földsugaró objektum kering. Az égitest igen gyorsan, 14,5 nap alatt kerüli meg csillagát.

Essack és társai utóbb további számításokat végeztek, és megállapították, hogy a bolygó majdnem kétszer sűrűbb a Földnél.

A csapat azt feltételezi, hogy az égitestnek vagy nincs légköre, vagy az atmoszféra szilikátgőzből, esetleg hidrogénből és héliumból vagy szén-dioxidból áll. Lehetséges, hogy az objektum felszínét egy hatalmas magmaóceán borítja.

A kutatók abban bíznak, hogy a későbbi megfigyelések révén jobban megismerhetik az égitestet. A vizsgálatok egyik eszköze a James Webb űrtávcső lehet, amellyel akár az exobolygók légkörét is tanulmányozni lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik