Tudomány

Ágyúgolyót találtak egy kőszegi ház udvarán

Kőszeg 1532-es ostroma óta hevert a földben az a török ágyúgolyó, amelynek megtalálásáról a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred számolt be a Facebook-on. Az 500 éves lövedék egy családi ház hátsó kertjének rendezése során bukkant elő a Bertalan Erzsébet utcában. Az alakulat tűzszerészei a protokoll szerint megvizsgálták, majd megállapították, hogy

a kora újkor elején gyártott, mintegy nyolc kilogramm tömegű ágyúgolyó nem tartalmaz pirotechnikai anyagot.

Az ágyúgolyót a katonák elszállították, és mivel történelmi leletről van szó, felvették a kapcsolatot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaival.

A Múlt-kor.hu cikke szerint a Bécs ellen vonuló I. Szulejmán oszmán serege 25 napon keresztül ostromolta Kőszeg városát 1532-ben, a várvédők kapitánya Jurisics Miklós volt. A vár végül keresztény kézen maradt, beváltotta a végvárakhoz fűzött reményeket. Mivel nyílt csatában a török hadsereg ekkor eredményesebben harcolt, mint bármelyik európai, de a várfal mögötti védekezéssel le lehetett lassítani a főerők előrenyomulását, vagy meg lehetett állítani azt. Kőszeg előhírnöke volt a jövendő évtizedek hadakozásainak, ami legjobban az 1543-as, majd 1552-es hadjáratokban tűnt ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik