Tudomány

Földönkívüli kőzet rejtheti az élet titkát

Aimee McArdle/NHMLondon
Aimee McArdle/NHMLondon

Évtizedek teltek el úgy az Egyesült Királyságban, hogy egyetlen ismert meteorit is a területén landolt volna. 2021. február 28-án aztán egy tűzgömb szelte át az eget a dél-angliai Winchcombe város közelében, amelyről láthatóan kőzetek hullottak a földre. A nem mindennapi esemény hatására egyből megindult a vadászat, majd amikor rábukkantak a kőzetre, gyorsan meg is tisztították azt a földi szennyeződésektől. Az azóta elvégzett elemzések most betekintést engednek a Naprendszer korai szakaszába – írja az IFLScience.

A Science Advances szaklapban megjelent tanulmány szerint a meteorit a legritkább kőzettípusok közé tartozik, tisztasága révén pedig sokat elárulhat a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti eredeti összetételéről. A londoni Természettudományi Múzeum és a Glasgow-i Egyetem csapata a laboratóriumi elemzések során megállapította, a kőzet hozzávetőlegesen 10 tömegszázalékban tartalmaz vizet, amely ráadásul nagyban hasonlít a földi vízhez.

A kutatók szerint ez arra utal, hogy a meteoritok ezen osztálya, az úgynevezett szenes kondritok döntő szerepet játszhattak abban, hogy ősi bolygónkra víz érkezett.

Dr. Luke Daly, a tanulmány szerzője szerint a szenes kondritok hihetetlenül reaktívak, és a Föld légkörében gyorsan lebomlanak, megváltoztatva ezzel eredeti ásványi anyagukat és összetételüket. Azonban a Winchcombe kőzetnek szinte semmi ideje nem volt arra, hogy reakcióba lépjen a földi környezettel, ezért úgy tűnik, minden benne lévő anyag teljes egészében földönkívüli eredetű, beleértve a benne lévő 10 százaléknyi vizet is.

A mintában emellett fontos szén- és nitrogénalapú molekulák jelenlétét is kimutatták. Ezek között voltak aminosavak is, amelyek köztudottan a fehérjék építőkövei. Ezek a vízzel együtt fontos szerepet játszhattak a földi élet kialakulásában.

A dél-angliai városban megtalált, CM néven ismert szenes kondritból mindössze 15 darabot tartanak nyilván.

Az általunk ismert élet kialakulásához két kulcsfontosságú dologra van szükség: vízre és szerves molekulákra. A megvizsgált szenes kondritban mindkettő jelen van, utóbbi aminosavak formájában. A Glasgow-i Egyetem szakértője szerint a vizsgált meteorit az eddigi legjobb bizonyíték arra, hogy a CM-ek valószínűleg kulcsfontosságú vízforrásai voltak a Földnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik