Tudomány

Partra vetődött és elpusztult egy közel nyolcméteres bálna Franciaországban

Partra vetődött és elpusztult hétfőn egy 7,6 méter hosszú északi kacsacsőrű cet – közölte az Észak-franciaországi Emlőstani Koordinációs Központ (CMNF).

Az MTI információi szerint a 3,5 tonnás nőstény feltehetően megfulladt, miután a reggeli órákban megpróbált a dagállyal visszajutni a tengerbe. Thierry Jauniaux, a liege-i egyetem tengeri emlősök szakértője szerint a csőröscetfélék családjába tartozó északi kacsacsőrű cetek egy példányáról van szó. Ezek az állatok az északi-sarkvidéki tengerek mélyén élnek, ezért is számít rendkívülinek a mostani eset.

A bálna tetemét az apály délutánra visszasodorta a homokos partra, miután mintegy 3 kilométert tett meg. Az állat éjszaka eltévedhetett, de annyi energia még volt benne, hogy visszatérjen a tengerbe, mielőtt elpusztult.

Jauniaux szerint ugyanennek a cetcsaládnak az egyedei feneklettek már meg a tengerparton Belgiumban és Hollandiában, ami sok kérdést vet fel. A jelenség oka lehet szennyeződés, új betegségek megjelenése vagy olyan tengeri tevékenységek, amelyek megváltoztatják az állat viselkedését.

A bálnát a helyszínen felboncolják, a párizsi Természettudományi Múzeum szeretné megkapni a csontvázát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik