Tudomány

Így nézett ki a connecticuti vámpír

shayes17 / Getty Images
shayes17 / Getty Images

1990-ben találtak rá annak a férfinek a maradványaira a connecticuti Griswoldban, akit a combcsontok pozíciójából ítélve kortársai vámpírnak hittek. A 18. században bevett szokás volt, hogy kiássák azoknak az embereknek a maradványait, akit vámpírnak vélnek.

Ilyenkor a combcsontokat a koponya alatt, a mellkason x-et formálva keresztbe tették, mert a hiedelem szerint így a halottak nem képesek kimászni sírjukból.

A kutatók szinte semmit sem tudtak a griswoldi halottról, most viszont – több mint 200 évvel halála után – egy DNS vizsgálat feltárta, hogyan nézhetett ki életében – írja a Live Science.

Az analízist a virginiai Parabon NanoLabs az Egyesült Államok Hadseregének egyik laboratóriumával közösen végezte. Az eredmények alapján az elhunyt – akit a sírján szereplő felirat után JB55-nek neveztek el – nagyjából 55 éves lehetett a halál beálltakor, és tuberkulózisban szenvedett. Régen egyes tuberkulózisos elhunytakról úgy hitték, hogy valójában vámpírok.

Egy szakértő 3D-s arcrekonstruáló szoftver segítségével megállapította, hogy JB55 valószínűleg világos bőrű, barna szemű, barna vagy fekete hajú és enyhén szeplős volt. A kutatók genetikai mintát vettek, ami a csontok korából adódóan nem volt egyszerű. A mintát utóbb lefuttatták egy online származástani rendszerben is, aminek köszönhetően kiderült, hogy a férfi egy John Barber nevű szegény gazda volt. Sírfelirata monogramját és életkorát jelezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik