Tudomány

Ez lehet a megoldás a rémálmokra

Egy új tanulmány alapján a jókor lejátszott hangok csökkenthetik a rémálmok gyakoriságát – írja a The Guardian. A szakértők egy meglévő módszert, az IRT-t (imagery rehearsal therapy) kombinálták hangokkal, a kezelés lényege, hogy az ember pozitív, kellemes képekkel alakítson ki jobb álmokat.

A kutatók szerint a technika hatása erősödik, ha egy, a pozitív kép létrehozásakor hallható hangot alvás közben is lejátszanak.

Bár az IRT hatékony lehet, a páciensek 30 százaléka nem reagál a kezelésre, ezért lenne fontos újabb terápiákat találni.

Sophie Schwartz, a Genfi Egyetem munkatársa és kollégái 38 rémálomzavarban küzdő személyt vont be a vizsgálatba – a zavar gyakori, jelentős szorongást okozó rossz álmokkal jár. Az alanyokat felkérték, hogy két héten át vezessenek naplót álmaikról, alvás közben pedig gyorsulásmérőt is viseltek. Ezt követően terápián estek át.

A résztvevők felének hangot játszottak le, miközben a kezelésen a pozitív képekre gondoltak. Az elkövetkező két hétben EEG-vel monitorozták őket alvás közben, az érintetteknek pedig 10 másodpercenként lejátszották a hangot az alvás azon periódusában, ahol a rossz álmok jelentkezhetnek. Az alanyok ezen idő alatt is naplót vezettek, majd három hónappal később ismét felmérték rémálmaikat.

Kirk Marsh / Getty Image

Az eredmények alapján mindkét csoportnál csökkent a negatív álmok száma, a hangot hallgatóknál viszont hatásosabbnak tűnt a terápia. A kontrollcsoportban átlagosan heti 2,94 rémálmot jelentettek a terápia előtt, két hét kezelés után a szám 1,02-re csökkent, három hónap után pedig 1,48-ra nőtt. A másik csoportban 2,58-ról előbb 0,19-re mérséklődött, majd 0,33-ra emelkedett a heti rémálmok száma.

Az eredmények alapján a hangok és az IRT kombinációja fokozhatja a terápia erejét. A jelenség alaposabb megismeréséhez további vizsgálatok szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik