Tudomány

Új, hibrid vírust találtak, veszélyesebb lehet az influenza

Eric Beracassat / Hans Lucas via AFP
Eric Beracassat / Hans Lucas via AFP

Két gyakori, légúti megbetegedést okozó vírus képes összeolvadni, hogy együttesen olyan hibrid vírust alkossanak, amely képes kikerülni az emberi immunrendszert, és megfertőzni a tüdő sejtjeit – írja a Guardian, amely szerint ez az első alkalom, hogy a vírusok ilyen együttműködését figyelték meg.

Világszerte mintegy 5 millió ember kerül kórházba évente influenza A vírussal, míg az RSV az öt év alatti gyermekeknél az akut alsó légúti fertőzések vezető oka, és egyes gyermekeknél és idősebb felnőtteknél súlyos betegséget okozhat. A kutatók szerint bár meglehetősen gyakran van olyan, hogy a két vírus egyszerre fertőzi meg az embert, azt eddig nem lehetett tudni, mi történik, ha a vírus egyszerre kerül ugyanabba a sejtbe.

Ezért Joanne Haney, a tanulmány vezetője, és a Glasgow-i Egyetem kutatója munkatársaival együtt emberi tüdősejteket fertőztek meg a két vírussal, és azt figyelték meg, hogy a kórokozók nem versenyeznek, hanem összefognak egymással. Összeolvadva egy pálmafára emlékeztető vírust alkottak, ahol az RSV volt a törzs, az influenza pedig a levelek. A kutatásban felügyelőként résztvevő Pablo Murcia szerint ez egy új fajta vírusos kórokozó. A szakértő szerint az is újdonság, hogy miután kialakult, a hibrid vírus képes volt a szomszédos sejteket is megfertőzni, még az influenza elleni antitestek jelenlétében is, amelyek általában blokkolják a fertőzést.

Az influenza tehát egyfajta trójai falóként használja a hibrid vírusrészecskéket.

Amellett, hogy a vírusegyüttes kikerüli az immunrendszert, az egyesített erő azt is lehetővé teheti számukra, hogy a tüdősejtek szélesebb köréhez férjenek hozzá. Míg az influenza általában az orr, a torok és a légcső sejtjeit fertőzi, az RSV inkább a légcső és a tüdő sejtjeit részesíti előnyben. Lehetséges tehát, hogy ez növeli annak esélyét, hogy az influenza egy súlyos és néha halálos kimenetelű tüdőfertőzést, az úgynevezett vírusos tüdőgyulladást váltson ki.

A Glasgow-i Egyetem kutatói által végzett tanulmány eredményeit a Nature Biology című folyóiratban tették közzé. Az eredmények azonban további kutatást igényelnek. Murcia szerint a következő lépés során meg kell erősíteniük, hogy a társfertőzésben szenvedő betegeknél kialakulhatnak-e hibrid vírusok, és ha igen, melyek azok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik