Tudomány

Fagyni fog az ország nagy részén

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Kellemes és hosszú az idei vénasszonyok nyara, október közepén száraz, napos az idő, a csúcshőmérsékleteket 20 fok felett mérhetjük már vagy két hete. A felmelegedés múlt szombaton kapcsolt rá, ekkortól egy Északnyugat-Európa felett kialakult ciklon sodor fölénk meleg légtömegeket déli irányból.

Mindez azonban extrém időjárási helyzet eredménye, az ilyenkor szokásos nyugat-kelet irányú (zonális) áramlás helyett a klímaváltozás nyomán egyre gyakoribb, gyorsan változó, és extrém állapotokat létrehozó észak-déli (meridionális) áramlás uralja térségünket. Egy óriási légköri hullámot képzeljünk el, amelynek északnak tartó ága meleget, déli „bugyra” pedig hideget szállít. A következő napokban pedig megtapasztalhatjuk, milyen gyors és mennyire markáns változást okoz a két ág áthelyeződése.

Az előttünk álló egy hétben »rángatóznak felettünk a szélsőségek«: szerdán jelentős lehűlés érkezik, bejönnek az első, országos fagyok, majd ismét már-már tavaszira enyhül az idő

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Fagyos hajnalok

Hétfőn és kedden még a most tapasztalt zavartalan napsütésben, enyhe időben lesz részünk, szerdán azonban egy északról érkező hidegfrontnak köszönhetően fordul a kocka. A hideg nagy része tőlünk keletre zúdul dél felé, de még a „pereme” is jelentős, 5-7 fokos lehűlést hoz.

A front átvonulásakor, szerdán megélénkül a szél, erőteljesebb lesz a felhőképződés, de a hőmérséklet maximuma még kitart a 14-20 fokos tartományban. Csütörtökön aztán már az őszben érezhetjük magunkat, péntek hajnalra pedig az ország nagy részén – 70-80 százalékán – fagypont alá süllyed a hőmérséklet, amelyből jellemzően csak a nyugati megyék és a városok belső területei maradhatnak ki.

Talajmenti fagyról van szó, -2 és 0 fok körüli hőmérséklettel, de a fagyzugos helyeken -3, -4 fok is lehet.

Újra felmelegszünk

A nappali csúcsok csütörtöktől 9-14, 8-14 fok köré süllyednek, csapadék viszont (eső zápor, netán zivatar) csak az Északi-középhegységben, a Nyírségben és legfeljebb Hajdú-Bihar megyében valószínű.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint aztán vasárnap ismét melegedés kezdődik, visszatérnek a 20 fok körüli hőmérsékletek. A különbség a jelenlegihez képest annyi, hogy ez a melegebb periódus – legalábbis az eleje – változékonyabbnak látszik, azaz esők is lehetnek, ezek mennyisége azonban még bizonytalan.

És hogy meddig tart a vénasszonyok nyarának október végi, második felvonása? Egyelőre még nem tudjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik