Tudomány

Van, ahol megadóztatnák a tehenek szellentését

A mezőgazdaságban tartott állatok üvegházhatású kibocsátásának megadóztatásáról nyújtott be törvényjavaslatot kedden az új-zélandi kormány – írja az MTI.

Ha elfogadják, ez lesz a világon az első ilyen jellegű adónem.

A javaslat alapján a gazdálkodók 2025-től adóznának az üvegházhatást okozó, böfögéssel, szellentéssel, illetve vizeléssel létrejövő gázok után, az adó mértékét azonban még nem állapították meg. A javaslatot támogató Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, az állattartók az adók kifizetése érdekében megemelhetnék a környezetbarát termékek árát.

A gazdák máris tiltakoztak a terv ellen, amelyhez hasonlót a Munkáspárt már 2003-ban is benyújtott. Az iparág legfontosabb lobbiszervezete, a Farmerek Szövetsége azt közölte, egy ilyen törvény kibelezné a kisvárosi Új-Zélandot, és végeredményben gazdaságaik eladására kényszerítené a tulajdonosokat.

Hans Neleman / Getty Images

A jobboldali-liberális ACT párt képviselői azzal érveltek a javaslat ellen, hogy az voltaképpen növelné a gázkibocsátást, mert az agrárüzemek a szomszédos országokba települnének, ahol nehezebben tudnák csak megtermelni az élelmiszert. Damien O’Connor mezőgazdasági miniszter azonban rámutatott arra, hogy a farmerek már most megtapasztalják a klímaváltozás hatását aszály, szárazság és árvizek formájában, így az éghajlati átalakulás elleni harc mindannyiuk érdeke. A Farmerek Szövetségének elnöke, Andrew Hoggard ezzel kapcsolatban elmondta, két éve fáradoznak a kormánnyal olyan gázkibocsátás-csökkentő terven, amely nem mérsékelné a termelést.

Új-Zélandon csupán mintegy 5 millióan élnek, de nagyjából 10 millió tejhasznú szarvasmarhát és 26 millió birkát tartanak. Az ország üvegházhatást okozó gázának pedig több mint fele a mezőgazdaságból származik.

A kormány korábban ígéretet tett arra, hogy Új-Zéland 2050-re eléri a karbonsemlegességet, a terv részeként pedig azon dolgoznak, hogy a mezőgazdaságban tartott állatok metánkibocsátását mérsékeljék. Közvéleménykutatók felhívták rá a figyelmet, hogy az országban 15 hónapon belül választásokat kell tartani, és a törvényjavaslat jelentősen csökkentheti Ardern esélyeit a vidéki térségekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik