Tudomány

Mérgező pusztasággá változik az egykori turistaparadicsom

A Salton-tó (Salton Sea) 1905-ben, a véletlen miatt jött létre a Colorado folyó kiáradása után. A lefolyástalan, sivatagi víztömeg végül fennmaradt, és idővel oázisként kezdte el vonzani az embereket és állatokat. A tó egykor Kalifornia egyik igen népszerű üdülőhelye volt, a sekély, sós tavon csónakok ringatóztak, partján hotelek és nyaralók álltak, a környékén pedig virágzott a természet – a terület a madárfigyelők körében különösen közkedvelt volt.

Csakhogy a Salton-tó az 1980-as évektől kezdődően elkezdett átalakulni: előbb a közeli gazdaságok szennyezték be vizét, majd a száradás következtében fokozatosan mérgező pusztasággá alakult. A víz napjainkban fokozatosan húzódik vissza, helyén pedig elpusztult állatok, só és káros vegyületek maradnak hátra. A mérgeket a szél messzire képes elszállítani.

A veszélyes tómeder a természetre és a helyi lakókra egyaránt veszélyt jelent, a hidrogén-szulfid miatt ráadásul kellemetlen záptojásszag is terjeng a környéken.

„Ez egy környezeti katasztrófa” – mondta Juan S. Acero Triana, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársa. A kutató kollégájával, Hoori Ajamival új tanulmányukban azt vizsgálják, hogy az utóbbi évtizedekben miért kezdett el pusztulni a tó – írja az IFLScience.

Peter Unger / Getty Images

A páros arra jutott, hogy az átalakulás hátterében a Colorado vízhozamának csökkenése áll. Ajami szerint kevesebb víz érkezik a folyóból a tóba, és ez okozza a problémát.

Egyes szakértők a víztömeg átalakulásáért korábban a klímaváltozást tették felelőssé, mások azt állították, hogy a mezőgazdaság szárítja ki a tavat. A probléma közvetlen oka egyelőre tisztázatlan, egy azonban biztos: a Salton-tónál is megfigyelhető az Egyesült Államokban és a világ más tájain kibontakozó ökológiai átalakulás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik