Tudomány

Megdöbbentően sok a rákbeteg ebben az amerikai kisvárosban

Tömegesen regisztráltak rákmegbetegedéseket egy alabamai kisvárosban – írja az IFLScience. A jelenség miatt egy orvosokból, geológusokból és szociológusokból álló csoport vizsgálatba kezdett, eredményeiket a közelmúltban ismertették.

A problémára akkor lettek figyelmesek, amikor Fruithurst iskolarendszerében több gyermeknél és tinédzsernél leukémia, illetve oszteoszarkóma, azaz a csontrák egyik típusa alakult ki. A jelenség több lakónak, köztük Christy Hiettnek, az általános iskola igazgatójának is feltűnt. Hiett szakértőkkel vette fel a kapcsolatot, a Kentuckyi Egyetem, az Alabamai Egyetem és az Auburni Egyetem kutatói pedig rövidesen munkába álltak.

A csapat több mint 500 háztartásban folytatott vizsgálatot, és kiderült, hogy a térségben az országos átlaghoz képest sokkal magasabb a rák aránya. A melanómánál és a tüdőráknál az arány különösen kiugrónak bizonyult, előbbinél a várhatóhoz képest 6,7-szer, utóbbinál 9,2-szer több esetet regisztráltak. Összességében 16 ráktípus gyakoribb a városban, mint az Egyesül Államok többi részén.

A nyomozás következő lépésében az érintett családokat kérdezték ki, felmérve, hogy van-e olyan életmódbeli faktor, amely növelheti a megbetegedés esélyét. Mint kiderült, több család valamilyen módon kapcsolódik a helyi gumigyárhoz, sokan pedig attól tartanak, hogy valamiféle kitettség áll a háttérben.

Michael Warren / Getty Images Illusztráció.

Ezt követően 26 helyszínt elemeztek nehézfémeket, félig illékony és illékony szerves vegyületeket, illetve a radioaktív radont keresve. Az eredmények azt mutatták, hogy a város kútjai és talaja az elfogadhatónál magasabb koncentrációban tartalmaz nehézfémeket és félig illékony szerves vegyületeket, az anyagok némelyike ​​rákkal hozható összefüggésbe. A város vízhálózatában a di(2-etilhexil)-ftalát nevű, szintén rákkeltő ipari vegyületet is veszélyes szinten detektálták.

A szakértők úgy gondolják, hogy a talaj és a víz szennyezettsége idézhette elő a megbetegedéseket.

Az adatok tükrében a helyiek létrehoztak egy aktivista csoportot, hogy nyomást gyakoroljanak a lehetséges felelősökre. Loka Ashwood, a Kentucky Egyetem munkatársa szerint a lakosoknak már sikerült is eredményeket elérniük, többek között a szennyezés kiszűrését segítő rendszereket is telepítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik