Tudomány

Hónapokig tartó cunami és földrengés követte a dinók kihalását

Getty Images
Getty Images

66 millió évvel ezelőtt egy 10 kilométeres aszteroida csapódott a Földbe, amely végső soron a dinoszauruszok kihalását eredményezte. Az ezzel kapcsolatos kutatások során olyan új bizonyítékokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy a Chicxulub becsapódása olyan hatalmas földrengést váltott ki, amely a becsapódás után hetekig, de inkább hónapokig rázta a bolygót. A megaföldrengés során felszabadult energia mennyisége a becslések szerint 10²³ joule lehetett, ami körülbelül 50 ezerszer több, mint a 2004-es 9,1-es erősségű szumátrai földrengés során felszabadult energia – írja az Eurekalert.

Hermann Bermúdez október 9-én, vasárnap Denverben, a GSA Connects találkozón fogja bemutatni a megaföldrengés bizonyítékait. Az év elején a kutató a hírhedt kréta-paleogén (K-Pg) kihalási esemény határán végzett feltárásokat végzett Texasban, Alabamában és Mississippiben – ezzel kiegészítve a katasztrofális hatás bizonyítékait dokumentáló kolumbiai és mexikói munkáját. 2014-ben a kolumbiai Gorgonilla-szigeten végzett terepmunka során Bermúdez gömbölyű lerakódásokat talált, amelyek egy aszteroida becsapódása során kerültek a légkörbe.

Az ebben talált üveggyöngyök akkor keletkeztek, amikor a becsapódás hője és nyomása megolvasztotta és szétszórta a Föld kérgét, apró, megolvadt pacákat lökve ki a légkörbe, hogy aztán a gravitáció hatására üvegként hulljanak vissza a felszínre.

Kapcsolódó
Az utolsó dinoszauruszok lábnyomait fedezték fel
Ezek lehettek az utolsó dinoszauruszok a Brit-szigeteken.

A Gorgonilla-sziget partjainál feltárt sziklák az óceán mélyéről – nagyjából 2 kilométer mélyről – származnak. Ott, a becsapódás helyétől mintegy 3000 km-re délnyugatra homok, iszap és apró óceáni élőlények halmozódtak fel az óceán fenekén, amikor az aszteroida becsapódott. A 10-15 méter mélyen a tengerfenék alatt található iszap- és homokkőrétegek lágy üledékdeformáción mentek keresztül, amely máig megmaradt a becsapódás következtében. A rázkódás okozta törések és deformációk a becsapódás után lerakódott, gömbökben gazdag rétegben is folytatódnak, ami azt jelzi, hogy

a rázkódásnak hetekig-hónapokig kellett folytatódnia, amíg ezek a finomabb szemcséjű lerakódások elérték az óceánfeneket.

Közvetlenül a gömböcskék fölött megőrződött páfrányspórák jelzik a növényvilág első helyreállását a becsapódás után. A megaföldrengés okozta deformáció bizonyítékai Mexikóban és az Egyesült Államokban is fennmaradtak. A kutató számos feltárásnál cunami lerakódásokat is dokumentált, amelyeket egy hatalmas hullám hagyott hátra az aszteroidaütközés következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik