Tudomány

Kiderült, honnan érkezett a dinókat kipusztító aszteroida

Nagyjából 66 millió évvel ezelőtt egy 9,6 kilométer széles aszteroida csapódott a Földbe, olyan kataklizmát okozva, amely kipusztította a dinoszauruszokat. Szakértők egy csoportja most kideríthette, honnan származott a hatalmas objektum – írja a Live Science. A kutatók szerint az égitest egy sötét, primitív aszteroida volt, amely a fő kisbolygóöv külső részéből érkezett. A régióban több sötét objektum is látható, ezek kémiai összetételük miatt kevésbé verik vissza a fényt.

David Nesvorný, a coloradói Southwest Research Institute munkatársa és a csapat vezetője egy ideje sejtette, hogy a kisbolygóöv külső fele a földi becsapódások fontos forrása lehet. Arra ugyanakkor nem számított, hogy az eredmények ennyire egyértelműek lesznek.

Az ősi ütközés nyomai a mexikói Yucatán-félszigeten, illetve annak közelében, a Chicxulub-kráterben találhatóak. A korábbi elemzések már felfedték, hogy az objektum egy szenes kondrit volt, a meteoritok ezen primitív csoportjára aránylag magas széntartalom jellemző. Az idők során a szakértők különböző elméletekkel álltak elő, hogy magyarázatot adjanak az égitest eredetére.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az új tanulmány elkészítéséhez a kutatók egy új számítógépes modellt dolgoztak ki. A szimulációk alapján több száz millió év alatt a hőenergia és a gravitáció hatására a kisbolygóövből esetenként nagy aszteroidák indultak meg a Föld felé.

Az öv külső részéből 9,6 kilométer átmérőjű objektumok 250 millió évente egyszer kerültek ütközőpályára bolygónkkal.

Ez azt jelenti, hogy a hasonlóan nagy becsapódások a vártnál ötször gyakoribbak lehetnek.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy az elszabaduló aszteroidák mintegy fele sötét, szenes kondrit. Az adatok összhangban vannak a Chicxulub-eseménnyel, de az eredmények egyéb nagy ütközések megismerésében is segíthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik